Занепад «Південмашу» як дзеркало неефективності влади

0
176

Завод «Південмаш» – легенда та гордість країни. Як сказав колись його колишній керівник Юрій Алєксєєв, це дзеркало, у якому відображається вся Україна.

Таких держав, які мають замкнений виробничий цикл в космічній індустрії, у світі лише 7. По тому, як влада управляє таким стратегічним підприємством, можна робити висновки про всю її ефективність. Адже ставлення до високих технологій, до однієї з галузей, де Україна ще могла б зберегти лідерство в світі, відображає адекватність правлячої верхівки.

Після анексії Криму та початку війни на Донбасі для цього підприємства настали складні часи. Значний обсяг міжнародних замовлень був пов’язаний із космічними проектами за участі Росії. Передовсім йдеться про двигуни до наших легендарних ракетоносіїв «Зеніт», які історично вироблялися в РФ. Українському ракетоносію десятиліття у світі не було рівних за якістю та ціною. Всього за роки його існування здійснили 83 запуски. З них 20 – у роки незалежної України. Нещодавно славнозвісний інженер та бізнесмен Ілон Маск в інтерв’ю СNN назвав «Зеніт» своїм улюбленим ракетоносієм. Дійсно, його «Фалкон-9» дуже схожий за кількома ключовими характеристиками. З 2015 року виробництво «Зеніту» на «Південмаші» призупинили. Що ж сталося зі славетним підприємством? Поринуло у глибоку кризу. Аж до невиплат зарплати працівникам.

В усіх галузях промисловості та фінансово-банківській сфері ми бачимо відсутність у влади бажання проводити реформи та виробляти ефективну державну політику.

Разом із моїм колегою по фракції Радикальної партії Олега Ляшка Віктором Галасюком відвідали «Південмаш», аби перевірити ситуацію у космічній галузі та конкретно на цьому підприємстві. Керівництво заводу звернулося з проханням допомогти у вирішенні ключових проблем. «Південмаш» досі залишається збитковим. Завантажено лише близько 15% потужностей. Робітники працюють лише чотири дні на тиждень. Підприємство має заборгованість перед Міністерством фінансів у розмірі 134, 9 мільйонів доларів. Цей кредит держава надала «Південмашу» два роки тому, аби розрахуватися з дуже старими боргами. За умовами позики, її потрібно повертати вже з 2020 року. Завод не в змозі це зробити, і керівники просять перенести дату початку виплат на 2024 рік.

Принциповою позицією команди Радикальної партії Олега Ляшка є те, щоб Україна торгувала не сировиною, а виготовляла високотехнологічне обладнання, космічні апарати, складну електронну техніку, гвинтокрили та літаки. Чим більше ми будемо продавати світові складних високотехнологічних товарів, тим швидше народ України зможе здобути достойний рівень життя.

Команда Олега Ляшка робить все, аби прискорити ухвалення в парламенті державної космічної програми, яка передбачає фінансування космічної індустрії на 28 мільярдів гривень, 4 мільярди з яких – за рахунок коштів державного бюджету. Нагадаю, що 2016 року бюджетні кошти на космічну діяльність виділили лише у листопаді. Звичайно, левову частку неможливо було вже встигнути використати. З 2017 року держава практично зупинила фінансування космічних наукових програм, бо 29 мільйонів гривень – майже ніщо. У 2018 та 2019 роках держбюджет передбачав не набагато більше – 87 та 78,5 млн. грн.

Незважаючи на численні обіцянки влади завантажити «Південмаш» оборонними замовленнями, цього фактично не сталося. Якщо згадати журналістські викриття шаленої корупції в «Укроборонпромі», то це не дивно.

Дійшло до того, що на заводі вже не вистачає спеціалістів, аби виконати навіть існуючи контракти.

Останніми роками підприємство кардинально скоротило й програму виробництва тракторів. Хоча інженери заводу продовжують розвивати нові моделі, оснащують їх якісними зарубіжними комплектуючими, експериментують. Порте масового серійного виробництва немає. А це можливо лише за системної державної підтримки, як це відбувається у Китаї та інших країнах. Передовсім йдеться продешеве кредитування та стимули для споживачів. Зокрема, у Евросоюзі існує фондSapard, який пропонував фермерам держав нових членів ЄС половину вартості трактору або комбайну. Проте якщо він вироблений на території Євросоюзу. Формально таких вимог не висували. А на практиці це було саме так.

В Україні ж програма компенсації аграріям вартості техніки до 2017 року майже не працювала через тотальну корупцію. Кошти йшли переважно наближеним структурам.

Команда Олега Ляшка в обласній раді Дніпропетровщини підтримала запровадження обласної програми компенсації аграріям 25% вартості вітчизняної техніки. І минулого року програма запрацювала. Але нею змогли скористатися лише кілька десятків господарств. І для «Південмашу» це поки не стало суттєвим порятунком.

Завод також випускає прекрасні тролейбуси. І зміг отримати більше чверті вітчизняного ринку. На жаль, поки на «Південмаші» виробляють тролейбуси з білоруських комплектуючих. Хоча давно міг би перейти на українські моделі та складові.

Але коли українські міста все частіше купують вживаний іноземний міський транспорт, що робити вітчизняним виробникам? Боротися за якість та зменшення ціни.

Проте влада навіть не створює умови для чесної конкуренції. Наприклад, коли закупає іноземні гелікоптери на 1,6 млрд євро, вона просто вбиває перспективи будівництва власної вертольотобудівної галузі. Хоча з проектом будівництва серійного виробництва українських гвинтокрилів на базі якісних двигунів заводу «Мотор-Січ» вітчизняні виробники ходять до Уряду вже друге десятиліття. А могли б завантажити машинобудівні підприємства Дніпра, Нікополя та інших міст. І не лише Дніпропетровщини.

Загальний висновок простий: потрібно кардинально змінювати підходи до управління такими стратегічними підприємствами, і загалом космічною галуззю та військово-промисловим комплексом. Наприклад, наша команда наполягає на лібералізації космічної індустрії, аби відкрити її для міжнародних лідерів задля залучення інвестицій на розвиток. І вичищати корупцію. Упевнено і послідовно.

України зможе почати підніматися лише за однієї умови: ми забезпечимо умови для максимального розвитку подібних високотехнологічних виробництв по всій країні. От тоді зможемо розраховувати і на високий рівень життя усіх громадян.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here