Про популізм влади

0
233

Під час оголошення себе кандидатом Президент Петро Порошенко заявив, що хоче бачити Україну щасливою. Але як він на це вплине не сказав. Натомість сказав, що до України йдуть інвестиції та відкриваються нові заводи.

І це банальна маніпуляція, спрямована на обман виборців. Мовляв, «все йде добре». Насправді це не так. Відомо, що заводи відкривають, коли інвестор вкладає в це кошти.

Насправді об’єм іноземних інвестицій, що зайшли в Україну в минулому та позаминулому роках – найменший за останні 13 років. Якщо не рахувати надскладний 2014 рік, коли вирувала революція та розпочалася війна на Донбасі. У 2017 та 12018 роках ми отримали трохи більше 2-х міль’ярдів доларів. Для прикладу, під час кризового 2008 року до України зайшло майже 11 мільярдів.

Але щоб Україні розраховувати на динамічне зростання, як обіцяє кандидат Порошенко, потрібно щоб іноземні інвестиції збільшилися в рази.

І іноземців не заманиш красивими обіцянками. Їм потрібні стабільні правила, відсутність рейдерства та можливість захистити свою власність у суді. Але, на жаль, всі реформи правоохоронної системи за останні роки виявилися профанацією.

А може йдеться про українського інвестора?

За офіційними даними, показник відношення об’єму капітальних інвестицій до ВВП скоротився з 20% 2011 року до 13,5% 2018 року. Або якщо перерахувати на долари, то об’єм інвестицій вітчизняного бізнесу скоротився удвічі – з 33 мільярдів доларів до 16 мільярдів.

Прибічники нинішньої влади кажуть, мовляв, винна війна.

Але я хочу запитати, а що вони зробили задля зміни ситуації в економіці? Я вже неодноразово писав, як влада фактично ігнорувала реформи в фінансовому секторі та гальмує більшість важливих промислових реформ.

І якщо реально ми хочемо розраховувати на кардинальне збільшення добробуту українців, то нам потрібно в рази збільшувати також і внутрішні інвестиції. Досвід інших країн світу показав: швидке зростання відбувається лише при показниках інвестицій 30-45% від ВВП.

Щоб розуміти, наскільки влада бреше, подивіться, що вона робить насправді. А насправді керівники держави підписали меморандум з МВФ. Там є окремі правильні кроки. Але там немає принципових реформ для пришвидшення розвитку України. І в аналізі самі ж експерти МВФ визнають: що за умови виконання підписаного плану все одно Україна за рівнем життя протягом найближчих 5 років не зможе наблизитись навіть до власних сусідів.

Тому, як каже Олег Ляшко, Україна буде сильною та заможною лише тоді, коли матиме сильну та ефективну економіку. План Ляшка передбачає створення максимально сприятливого клімату для інвесторів. І світова економічна наука довела: не буде зовнішніх інвестицій без комфортних умов у першу чергу для внутрішнього інвестора. Коли вітчизняний інвестор біжить з України через нестерпні умови, сюди ніколи не прийдуть іноземні інвестиції у нормальних об’ємах. Навіть МВФ прогнозує, що найближчими роками Україна не отримає більше 2 мільярдів доларів іноземних інвестицій на рік.

Проте, коли рідний національний виробник, який створює робочі місця, платить зарплати українцям та сплачує податки до бюджету не може нормально працювати через тиск силовиків, рейдерство та викручування рук різними державними органами, ніколи тут не буде масового іноземного інвестора.

Тому Ляшко дбатиме у першу чергу про вітчизняного виробника. Маємо побудувати рівні і прозорі правила для всіх. Щоб бізнесу було вигідно і комфортно працювати саме в Україні. От тоді буде швидше зростання економіки, доходів бюджету, і, звичайно, добробуту людей.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here