Українці зневірилися у прокуратурі

0
88

Українці більше всього не довіряють Прокуратурі, суддям та банкам.
Про це свідчать дані останнього соціологічного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 27 липня (опитано 2011 респондентів у віці від 18-ти років у всіх регіонах України, за винятком АРК і непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки – 2,3%).
Не дивує, що найбільшою недовірою українців серед державних інституцій користуються суди та прокуратура. Корупціонерам у мантіях та прокурорам під керівництвом Віктора Шокіна, зовсім не довіряють по 51,4% опитаних, переважно не довіряють – 28,8% і 28,2% респондентів відповідно.
Нагадаю, що Радикальна партія продовжує збір підписів за відставку Шокіна. Вже є 112 підписів. Не вистачає 38 підписи (треба 150), щоб Рада розглянула це питання. Досі не підтримали нашу ініціативу фракція Батьківщини, більшість БПП і НФ. Ми ще раз закликали коаліцію вплинути на депутатів, які кришують генпрокурора, який розпочав політичні репресії проти нашої партії.
При цьому наш лідер Олег Ляшко запропонував президенту підтримати законопроект про призначення генпрокурора за результатами відкритого громадського конкурсу. Впевненний, що це дасть можливість мати реально незалежного генпрокурора, як від голови держави, так і від парламенту.
Показово, що довіра до президента також падає. Її рівень був високим одразу після виборів і далі різко знизився. Так, у президента України Петра Порошенка ще в грудні 2014 року був баланс довіри + 5%, а вже в липні 2015-го він впав до -33%.
Баланс довіри до уряду України також значно пішов в “мінус”: -56% в липні 2015 року проти -1% в 2010 році.
Особисто мене турбує те, що довіра до банків також коливається, але в залежності від фінансово-економічної ситуації в країні. І в останні два роки вона є найнижчою: -71% у грудні 2014 року і -63% у липні 2015-го.
Така ситуація в цілому не може не викликати занепокоєння. Про це постійно говорить наш голова Олег Ляшко. Очевидно, що восени з початком роботи парламенту мають бути зроблені висновки, прийняті кадрові рішення. На цьому наголосив віце-прем’єр та наш однопартієць Валерій Вощевський, який закликав виправити ті кадрові помилки, які буди допущені коаліцією під час призначення очільників енергетичного блоку Кабінету міністрів.

Сергій Рибалка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here