Судово-медична експертиза в Україні давно перестала бути незалежною

0
296

Вакханалія несправедливості!

Експертиза в Україні давно перестала бути незалежною!

Якщо в Україні найближчим часом не запрацює незалежний інститут судових експертиз, то очевидно, всі намагання влади провести реформу судів та правоохоронних органів, аби гарантувати громадянам право на справедливий суд, будуть зведені нанівець. І хоча жодний висновок експерта не є обов’язковим для суду чи слідчого (ст. 101 КПКУ), очевидно що насильницькі злочини не можуть бути розслідуванні без проведення судово-медичної експертизи, а так само корисні злочини чи встановлення не осудності без проведення відповідних не експертиз!

Саме в таких випадках експертизи встановлюють «момент істини» винен чи ні – карати чи помилувати!

Тут і починається найцікавіше: за останні роки всі силові відомства СБУ, МВС створили «власні» підпорядковані експертні установи технічного характеру. Натомість медичні, психіатричні експерти залишились де-факто в підпорядкуванні Міністерства юстиції України! Абсолютно незалежних експертів в Україні не існує!

А тепер факти!

2007 рік: син нардепа регіонала Володимира Демішкана Сергій обвинувачується у вбивстві свого ділового партнера Василя Кривозуба! За лічені дні злочин розкрито: труп Василя Івановича знайдено на дні водоймища в Ровжах з батареєю на спині, три вбивці затримані!

Але вже в 2010 році суддя Апеляційного суду міста Києва (яка зараз обрана до нового Верховоного Суду) Ірина Григор’єва звільняє Демішкана з під варти! А в подальшому його засуджують до п’яти років умовно!

Така «вакханалія несправедливості» у справі Василя Кривозуба стала можливою через неконтрольоване, необґрунтоване та упереджене проведення кількох судово-медичних експертиз по встановленню причини смерті Василя Кривозуба! Тобто одні і ті самі судові експерти , за клопотання слідчого та прокурора встановили фактично дві! причини смерті: асфіксія від утоплення і асфіксія від здавлення шиї!

Саме це в подальшому стало підставою для винесення завідомо неправосудного вироку Демішкану та іншим покидькам.

І це лише один із тисяч випадків, коли експертиза стає інструментом несправедливості.

А тепер виникає закономірне питання , чи міг би прокурор з слідчим фальсифікувати справу, аби діяв судовий контроль за залученням експерта з метою встановлення причини смерті, який діє з 15 березня 2018 року?

Час покаже, але саме слідчий суддя відповідно до ч. 6, 7 статті 244 КПКУ самостійно визначає експерта, визначати питання або має право відмовити в призначенні експертизи через необґрунтованність!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here