Депутати "УДАРу" заблокували повернення райрад

0
101

Забалакали райради

Сьогодні «Мегафракція» провалила тест на децентралізацію – рішення про відновлення районних рад у Києві відкладено в довгий ящик.

Сценарій був відомий наперед – останній тиждень в кулуарах неодноразово озвучувалась команда для депутатів від «УДАРу» – солідарно проголосувати за проект рішення «за основу» і відправити його на доопрацювання.

Врешті-решт так і вчинили – совісті проголосувати за проект рішення в цілому вистачило лише у 4 з 62 присутніх від провладної більшості депутатів.
Прийняття «за основу» означає, що проект рішення відправляється на доопрацювання. Однак, жодної пропозиції – що саме доопрацьовувати від провладної більшості не надходило. Запитання доповідача і автора цього проекту рішення Александр Бродский з цього приводу так і залишилося риторичним.

Наша Фракція Радикальної партії в Київраді виступала за прийняття вказаного рішення вже сьогодні. Це мало стати першим кроком до реальної децентралізації влади в Києві.

Сьогодні на одного депутата Київради – 20-30 тисяч киян. Чи зможе він не те що вирішити, а банально почути проблеми кожного з них? Як заступник голови бюджетної комісії, я добре знаю, що бюджет міста розподіляється часто не за принципом, що найважливіше, а за принципом – хто ближче «до корита». Тому окремі мікрорайони вже рік відчуваються себе «як сир в маслі»: бюджетним коштом облаштовуються парки, навіть нові школи отримують гроші на ремонт, а в інших мікрорайонах не вистачає навіть на найнеобхідніше.

З поверненням райрад представники громади мали б можливість розставляти пріоритети самостійно. Не кажу вже, що достукатися киянам до таких депутатів було б набагато легше. Мало того, депутатами райрад могли б стати голови ОСНів, які й без великих статків мають авторитет у мікрорайоні. Бо з мажоритарниками до Київради часто буває так, хто більше гречки насіяв, той і переміг.

Чому провладній фракції невигідно повернення райрад? Бо головою РДА автоматично ставатиме не призначений зверху «парашутист», який може навіть не мати київську прописку, а обраний людьми голова районної ради. Та й наступним кроком після прийняття рішення про повернення райрад, мало стати створення виконавчих комітетів при районних радах і ліквідація самих РДА.

Відтак, провальне голосування було дуже вигідне нинішнім керівникам районних адміністрацій. Окремі з них одночасно є депутатами Київради і сьогоднішнє засідання було багатим на палкі виступи таких провладних депутатів-голів РДА, які закликали «не збільшувати корупцію в Києві». Тим самим, як представники влади, підтверджуючи, що вона серед них є…

Після такого фарсу – півтори години обговорень, жодної пропозиції і прийняття лише за основу – ми з колегами з Радикальної партії в знак протесту покинули сесійну залу. Який сенс у твоєму голосуванні і виступі, коли всі результати голосувань відомі наперед?

Олександр Вовченко