Повітря столиці щоденно вбиває киян

0
497

У Києві рівень кисню в повітрі становить 15% при мінімально допустимій нормі 19%, а вологість повітря – часто вдвічі нижча норми, – такі приголомшливі факти було озвучено на міській конференції «Відновлення мікроклімату у м. Києві».

За всіма цими абстрактними відсотками і цифрами стоять цілком конкретні і зрозумілі наслідки: через низький рівень кисню в кожного киянина частіше болить голова, підвищується ризик серцево-судинних захворювань.

Судіть самі: в атмосферному повітрі вміст кисню складає 20,95%, у повітрі, яке видихає людина, – 15,4-16%. Зниження кисню в атмосферному повітрі до 13-15% призводить до порушення фізіологічних функцій, а у разі значення 7-8% – до смерті. Зараз кияни вдихають таке повітря, яке за вмістом кисню мало б бути на видиху…

Через падіння вмісту кисню атмосферний тиск знизився до 740 мм рт.ст. і нижче (норма 766 мм рт.ст.). І знову кожен киянин ці абстрактні відсотки відчуває на своєму щоденному самопочутті – швидка втомлюваність, раптові запаморочення, низька концентрація уваги.

Мало того, повітря столиці занадто сухе. Наприклад, рівень вологості повітря у квітні не перевищувала 30% (при нормі 40 – 60 %).

Зменшення вмісту кисню в атмосферному повітрі призводить до спалаху і поширенню різних хвороб через погіршення імунітету. Крім того, через звикання до хімічних засобів впливу хворобоносні бактерії, кліщі чудово почуваються за високих температур і становлять додаткову загрозу для людини.

При цьому кліматичні параметри столиці з року в рік тільки погіршуються.

Які заходи можуть виправити ситуацію? Навіть найпростіші – збільшення кількості працюючих водограїв, регулярне поливання вулиць (їх зараз миють тільки на свята), різке збільшення кількості зелених насаджень з акцентом на рівномірності їх розповсюдження (відкритття нових парків на околицях Києва не зможе принципово поліпшити стан повітря в центрі міста).

Системний підхід до вирішення ситуації – врахування довкільного чинника як одного з вирішальних при затвердженні нового генплану столиці. Цей документ ми розглядатимемо на депутатських слуханнях і наполягатиму саме на його грунтовній екологічній експертизі.

Разом з тим, найгірше в цій ситуації те, що абсолютна більшість киян навіть не переймається станом повітря, яке ми вдихаємо щодня.

Переконаний, що головний ворог столичного довкілля – це незнання. Люди не знають про реальний стан того ж повітря і реальні наслідки такого повітря для свого здоров’я. Влада, володіючи інформацією, не поспішає нею ділитися.

Який вихід? Вслід за вже прийнятою Концепцією з популяризації української мови у Києві, будемо спільно з освітянами та фахівцями природоохоронної галузі розробляти Концепцію з популяроизації шанобливого ставлення до довкілля. Кожен повинен усвідомити, що існує примий зв’язок між природою довкола нас і тривалістю та якістю нашого життя.

Олександр Вовченко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here