В Україні має бути обмежена трудова міграція

0
112

За останніми даними Держстату, рівень безробіття в Україні (за методологією Міжнародної організації праці) в середньому зріс із 7,3% (станом на 1 січня 2014 року) до 9,3% (на початок 2015 року), а падіння промислового виробництва у квітні прискорилося до 21,7%.

Ці цифри – це не абстракція, а життя конкретної людини: переведення на неповний робочий день, скорочення заробітних плат, скорочення робочих місць, а отже – позбавлення людини засобів для існування.

Ні в програмах партій владної коаліції, ні в Програмі діяльності уряду не сказано жодного слова про заходи щодо подолання безробіття в Україні та створення нових робочих місць для громадян.

Ба більше, в Бюджетній резолюції на 2016 рік передбачено зростання безробіття до 9,9%.

Той факт, що бюджет Фонду із безробіття на 2015 рік було затверджено із запізненням на 4 місяці, доводить, що уряду і коаліції байдужі проблеми зайнятості.

У цьому бюджеті надходження складуть 5,8 млрд грн., а видатки – 8,3 млрд грн. Дефіцит же в сумі 2,5 млрд грн планується покрити лише завдяки залишкам коштів минулих років.

Свободівська “Програма захисту українців” – єдина конкретна програма, яка передбачає заходи, спрямовані на подолання безробіття та створення нових робочих місць, підкріплена розрахунками та реальними заходами. Першочергові кроки мають бути такі:

1. Зобов’язати здійснювати будівництво державних та комунальних об’єктів виключно силами вітчизняних фахівців та компаній.

2. Переглянути результати приватизації, повернувши в державну вартість незаконно приватизовані підприємства та підприємства, покупці яких не виконали приватизаційних зобов’язань (зокрема, “Укртелеком”). Повернути в державну власність стратегічні підприємства (зокрема, енергогенерувальні та енергорозподільні підприємства) та природні монополії. Не допускати приватизації стратегічних підприємств та природних монополій.

3. Зменшити фіскальний тиск держави на всі верстви, які виробляють національний продукт, зокрема дрібне та середнє підприємництво. Запровадити прогресивну шкалу оподаткування за принципом: “малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки”. Забезпечити безвідсоткові цільові державні кредити на відкриття власної справи (малого бізнесу) та максимально спростити дозвільну систему.

Зменшення кількості ліцензій і дозволів для суб’єктів малого і середнього підприємництва, а також перенесення основного податкового тягаря на великий бізнес дасть поштовх для створення нових підприємств та робочих місць у секторі малого і середнього бізнесу.

4. Забезпечити цільове кредитування інноваційних підприємств. У сучасному світі найбільша додана вартість створюється у царині ІТ-технологій та наукових розробок прикладного характеру. Проведення державних конкурсів із відбору найкращих ІТ та науково-дослідних стартапів для їхнього безвідсоткового кредитування не лише створить нові робочі місця, але й допоможе вивести нашу країну у число світових лідерів за інноваціями.

5. Запровадити цільове пільгове державне кредитування малого та середнього сільського господарства, зокрема для забезпечення сільгоспвиробників засобами виробництва. Запровадити широкомасштабні галузеві програми прямих дотацій. Забезпечити державну підтримку інновацій у сільському господарстві.

6. Розвивати конкурентоспроможні галузі української промислової та інноваційної діяльності: харчопереробну (зокрема переробку іноземної сировини), авіа-, судно-, верстато- та машинобудування (енергетичне, сільськогосподарське тощо), ВПК та космічну галузь. Спрямовувати державну підтримку на високотехнологічні, наукоємні, інноваційні, імпортозамінні та вертикально інтегровані галузі.

7. Стимулювати поетапну заміну імпортованої продукції на продукцію національного виробництва (насамперед йдеться про велику і малу сільськогосподарську техніку, легку промисловість, продукти харчування).

8. Обмежити трудову міграцію виключно спеціалістами найвищого ґатунку. Має бути запроваджено законодавче обмеження на право проживання і працевлаштування іноземців – таке право повинно надаватися лише спеціалістам із вищою освітою та високою кваліфікацією. Якщо працевлаштуєш іноземця – маєш сплатити до бюджету податок на створення нового робочого місця для українця.

Усе це необхідно робити негайно, бо час для виправлення швидко спливає.

 

Олег Тягнибок