Танці на антикорупції можуть дорого коштувати. На прикладі витрат на оборону

0
229

Зʼявилася інсайдерська інформація, що в уряді не поспішатимуть із затвердженням Державної антикорупційної програми на 2023-25 роки, яку розробив знову ж таки урядовий орган влади – НАЗК. Громадськість уже виступила із закликом якомога швидше зробити це.

Залишимо в стороні сам факт абсурдності ситуації. Бо наче і уряд Дениса Шмигаля декларує, що проти корупції. І антикорпрограму розробляли з метою вичистити державні органи та процедури від хабарництва та зловживань.

Поглянемо на ситуацію очима платників податків західних країн-партнерів, які підтримують Україну.

Американці, британці та європейці знають точно, що половина бюджету України на 2023 рік оплачується саме з їх чесно зароблених коштів. Також наші партнери розуміють, що половина бюджету України буде витрачена на заходи безпеки і оборони. Тому не складно уявити, що партнерам буде вкрай складно зрозуміти, чому їх кошти ідуть на порятунок українців, уряд яких не може/не хоче встановити антикорупційні запобіжники в процедури використання бюджетних коштів та інших ресурсів.

Державна антикорупційна програма – це не черговий декларативний документ за “все хороше, проти всього поганого”. ДАП містить чіткий перелік обовʼязкових для органів влади заходів, результати яких можна виміряти у короткостроковій перспективі.

Для прикладу візьмемо Міністерство оборони. Не секрет, що закупівлі і розподіл палива в армії до війни були одним із найкорупційніших процедур. Різні Міністри оборони обіцяли запровадити автоматичну систему моніторингу палива по військовим частинам. Проте ніхто цього так і не зробив. Натомість державна антикорупційна програма містить чіткі вимоги до Міноборони до 2025 року запровадити автоматизовану систему обліку і моніторингу споживання та якості пального з наступними характеристиками:

1) спеціалізоване захищене від втручання програмне забезпечення, яке фіксує і зберігає кожен вхід у систему з ідентифікацією суб’єкта, що робить вхід, з необхідними засобами обчислювальної техніки та зв’язком для організації автоматизованого обміну інформації в системі;

2) автоматизована система обліку і контролю в резервуарних парках з використанням ультразвукових рівнемірів;

3) онлайн-контроль над резервуарами з паливно-мастильними матеріалами за такими показниками: рівень наливу резервуара, температура продукту, густота продукту та вмісту підтоварної води;

4) система GPS-контролю над рухом бензовозів.

Або розглянемо питання будівництва і закупівлі житла для військовослужбовців. Наразі, звісно, суспільство захоплюється ЗСУ. Але ще до початку повномасштабного вторгнення пересічні громадяни загалом не дуже переймалися, чому бюджетні кошти витрачаються, а черга захисників, які потребують житло, не зменшується.

“За останні 5 років на будівництво нових квартир і забезпечення житлом військовослужбовців виділено понад 4 млрд гривень. У квартирній черзі станом на 2021 рік перебувало 46 тис. осіб. Навіть з врахуванням її скорочення на 1,1 тис. позицій, забезпечити квартирами всіх військовослужбовців вийде приблизно через 209 років”, – із пресрелізу НАЗК.

Вірогідно, після перемоги України у визвольній війні, питання ефективних закупівель житла для військовослужбовців і їх родин постане особливо гостро. ДАП містить для Міноборони і з цього питання чіткі заходи. Зокрема, мова йде про запровадження цифрової автоматизованої системи квартирного обліку військовослужбовців, щоб попередити маніпуляції з чергою. Проведення всіх закупівель житла для військовослужбовців без винятку з використанням електронного майданчика закупівель Prozorro та інше.

Це лишень кілька завдань для військового міністерства, які визначенні в проєкті антикорпрограми. Загалом документ містить кілька сотень таких заходів у сферах енергетика, будівництво, фінанси, закупівлі, право тощо.

На останок ще раз зверну увагу. Бюджетні витрати на перемогу та відбудову України стали спільною справою українців, які на собі витягаують перемогу над агресором та наших партнерів, які допомагають не тільки зброєю, а і коштами. Тому для української влади має бути справою честі запровадити Державну антикорупційну програму на 2023-25 роки та старанно виконати її. Це правильний сигнал всьому світові, що ми дорослі партнери, з якими варто мати справу.

Перейти к источнику