Тиждень репресій: правозахисники підбили підсумки рішень у найгучніших політичних справах

0
61

12 жовтня
Апеляційний суд залишив за гратами журналіста Артема Фурманюка (справа захисників Конституції). Розгляд його апеляції переносився місяць.

Той самий апеляційний суд залишив під вартою скаліченого міліцією лідера «Чорного комітету» Богдана Тицького.

Апеляційний суд призначив альтернативу триманню під вартою для захисника Конституції 19-річного Вʼячеслава Бойка. 365 000. Рівно стільки ж запросили для генерал-майора Назарова, на якому лежить відповідальність за збитий ІЛ із 49 десантниками. Бойка ж звинувачують в участі в мітингу біля Верховної Ради, хоча він навіть не дійшов туди, коли міліціянти його схопили.

13 жовтня
Печерський райсуд в особі судді Шапутько ухвалив рішення задовольнив заяву свідків (колишніх беркутівців) про відвід слідчого у провадженні щодо незаконного переслідування активістів Майдану. Як підставу для відводу слідчого зазначено: з метою виключення ймовірності виникнення припущення в учасників кримінального провадження щодо заінтересованості слідчого в результатах проведення досудового розслідування. Слід зазначити, що законодавець не передбачив такої підстави для відводу слідчого. Відвід було задоволено без присутності слідчого.

15 жовтня
ГПУ та СБУ затримали колишнього командира одного з регіональних спецпідрозділів МВС “Беркут”, якому повідомлено про підозру в організації перевищення службових повноважень своїми підлеглими, під час подій 18.02.2014 на вул. Грушевського та у Кріпосному провулку у м. Києві та вчинення ними злочинів щодо протестувальників, що потягло настання тяжких наслідків (ч. 3 ст. 365 КК України). Промінчик світла.

Апеляційний суд залишив народного депутата Ігоря Мосійчука під вартою попри його важкий фізичний стан. Мосійчуку інкримінують здебільшого правозахисну та люстраційну діяльність.

Апеляція добровольця Андрія Медведька перенесена на 26 жовтня (справа «вбивства Бузини»)

16 жовтня
Обшук в оселі матері добровольця, кіборга «Бізона». У справі захисників Конституції.

Печерський райсуд постановив зняти електронний браслет з командира 2 роти беркуту Анатолія Логвиненка. Тепер він може залишати місце проживання без дозволу слідчого. Беркутівець керував ротою, що напала 23 січня на автомайданівців; проходить по епізоду побиття журналістки 5 каналу у листопаді 2013 та перешкоджання діяльності народним депутатам у серпні 2013. Зараз цей тип з «незаплямованою» репутацією і «зовсім не під криміналом» працює у Фонді держмайна. Він – головний спеціаліст відділу внутрішньої безпеки та запобігання корупції…

Допити заступників Голови ВО «Свобода» Олександра Сича, Олега Панькевича та Ігоря Янківа у справі вбивств на Майдані. Виклик на допит було вручено під час обшуків у всіх трьох. Їх заледве не підозрюють у розстрілах через те, що проживали в готелі «Україна».

Суддя Печерського райсуду Цокол задовольнила клопотання прокурора Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури і продовжила тримання під вартою до 18 листопада 2015 року командиру Альфи генералу Щеголєву. Він віддавав незаконні накази під час антитерористичної операції на Майдані, після яких загинули люди та сотні майданівців отримали численні поранення. Хороша новина.

Недопуск до захисника Конституції, добровольця Сергія Крайняка – його адвоката. Старший слідчий у справі Токар відмовив захиснику у візиті до ІТТ на підставі того, що «не бачив її в очі» і вона «може суперечити інтересам Крайняка»! Складено заяву про злочин. Адже згідно діючого КПК слідчий не має права давати санкцію на побачення адвоката із підзахисним.

 

Свободу захисникам Конституції

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here