"Синайський гамбіт" для російських інтересів на Близькому Сході

0
91

Бої в сирійських пустелях не стихають, а навпаки набирають обертів, привертаючи увагу провідних світових видань, які з системною періодичністю публікують новини з пекельно Близького Сходу.

Зважаючи, на актуальність сирійського питання, яке міцно входить в коло інтересів українського інтернет сегменту, спробуємо окреслити сьогоднішній стан речей на фронті і спрогнозувати подальший розвиток подій.

Як відомо точкою дестабілізації, яка перевела конфлікт в русло активних бойових дій, стало приєднання до бойових дій Кремля у вигляді нанесення авіаударів ВКС РФ по позиціям бойовиків Ісламської Держави, але як відомо не, тільки ІДІЛ. Активна підтримка з повітря стала приводом для початку наступальних дій Сирійської армії на пару з Хізбаллою і Корпусом Стражів Ісламської Революції під командуванням іранських офіцерів, що вже давно базуються на території Сирії.

Головним напрямком було обрано провінцію Алеппо, де ведуться жорстокі бої за головне місто на півночі держави. Також наступальні операції почалися в провінції Латакії з метою витіснення опозиції з провінцій, що дасть змогу зняти загрозу з родового гнізда Асада, а в перспективі продовжити наступ на території провінції Ідліб.

Іншими напрямками стали території на північ від Хомсу, де знаходиться так званий Растанській котел, а також північ провінції Хама і південь країни, включаючи околиці Дамаска. Проте, широко розкручена наступальна операція не принесла Асаду жодних дивідендів, окрім шалених втрат.

Опускаючи, опис ситуації на ключовій ділянці фронту в Алеппо, зосередимось на інших напрямках. Наступ в гірських районах Латакії перейшов у фазу позиційних боїв.

Головне оперативне завдання взяття Сальми – оплоту бойовиків, не було виконано. Сирійська армія зіткнулася з шаленим опором повстанців в гірських районах, а в подальшому отримала контрнаступальні дії, що призвели до втрати, деяких позицій, наприклад, сьогодні повстанці взяли під контроль поселення Гамам, що створює оперативну загрозу на даному напрямку. Спроба утворення котла на півночі провінції Хама теж зазнала невдачі.

Витримавши потужний удар урядових військ опозиція змогла перевести бої у позиційній характер, що дало змогу перевести дух і розпочати контрнаступ, що виявився несподіванкою для сирійської армії.

Нещодавно опозицією було звільнено ключове місто – Морек, що також перебуває на стратегічній трасі, яка з’єднує Хаму з Хомсом. В свою чергу скориставшись апатією урядових військ повстанці продовжили наступ і звільнили ряд населених пунктів фактично нівелювавши безпеку утворення котла. Тут бої носять оборонний характер для сирійської армії.

Окремо, слід згадати про наступ на північ від Хомса метою, якого є ліквідація Растанського котла. Однак, розрізати анклав повстанців на дві частини не вдалося. Урядові війська досягли лише зменшення котла, але головної задачі не було виконано, а сам наступ перейшов у фазу позиційних боєзіткнень. Поки армія Асада намагалась ліквідувати анклав опозиції на півночі провінції в цей час на півдні несподівано активізувався Халіфат захопивши стратегічне місто Махін, яке перебуває, поблизу ключової траси Дамаск-Хомс.

Було створено оперативну загрозу Сададу – християнському поселенню, поблизу Махіну, а також плацдарму для рейдових операцій в бік траси. Тут слід наголосити на грамотній стратегії Ісламської держави, яка не намагається напряму атакувати війська Асада, а завдає точених ударів по лініям забезпечення сирійської армії.

Єдиним більш-менш вдалим напрямком залишається провінція Алеппо, де скориставшись внутрішніми суперечками повстанців, урядові війська змогли в певній мірі розширити сферу впливу на півдні провінції. Проте, бліцкригу не відбулося і зараз бої перекочували в жорстоку фазу, яка приносить лише шалені втрати наступаючим силам. Слід, зазначити, що втрати зазнає не, тільки сирійська сторона, а й формування Хізболли і КСІР. Досягти стратегічного успіху не вдалося. Єдиним успіхом стало деблокування авіабази Кувейріс. Однак, говорити про розгром сил Ісламської Держави на цьому напрямку було б помилкою.

Бойовики, ведучи, шалені оборонні бої змусили урядові війська заплати високу ціну за деблокаду авіабази. Також не можна говорити про зняття загрози з боку ІДІЛ. Вузький коридор, який був прокладений сирійською армією може стати цілю атак ісламістів, що принесе більше користі, ніж кровопролитна оборона своїх позицій.

В цілому ситуація залишається напруженою і говорити про перевагу однієї із сторін було б помилкою. Проте, слід зауважити, що найкраще себе відчуває Халіфат, який спостерігає як опозиція із урядовими військами методично займаються випилом одне одного. Завдаючи точених ударів, ісламісти займають більш нейтральну позицію і не йдуть на пряму конфронтацію з жодною із сторін.

Окремо, слід згадати про міжнародну панораму. Переговори фактично зайшли в глухий кут. Сторони не змогли дійти згоди і говорити про дипломатичний успіх Росії не слід.

Навпаки, Кремль отримав чіткий сигнал від саудів про нафтовий запобіжник у разі продовження нахабної політики втручання на Близькому Сході. Ціна на нафту все ще тримається нижче 50 доларів за барель, тому розслаблятися апостолам руського світу не слід.

Було б гріхом не згадати про несподівану новину, що сколихнула всю Росію, а саме падіння авіалайнеру аеробус А321. Як відомо відповідальність на себе взяла Ісламська Держава, наголошуючи на проведені теракту. Останні дні предметом обговорення західних ЗМІ – є новина про бомбу всередині літака.

Кремль всілякими способами заперечує факт теракту. І не дивно, тому що внаслідок визнання теракту – буде ударом нижче поясу. Путін, щоб підтвердити свій авторитет має буде піти на інтервенцію в Сирію. Проте, ні ресурсів, ні можливостей на таку операцію в нього нема, а результат буде закономірним. Розуміючи це Кремль продовжує грати в мовчанку, сподіваючись вийти сухим із води, але час невпинно біжить, виписуючи чеки недолугим адептам руського міра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here