Що робити, якщо вас затримали на акції: інструкція для активіста

0
105

Акції без затримань бувають так само рідко, як і прояви правильної поведінки під час затримань.

Зазвичай затримувані або створюють міліції всі умови для безперешкодного «пакування», або ж умови для безперешкодного шиття справ про «опір» і, що гірше, «напад на співробітника міліції».

1. Якщо ви йдете на акцію, у вас обов’язково при собі має бути паспорт або інший документ що посвідчує особу. Якщо у вас є при собі документ – вас мають право тримати без пред’явлення звинувачень до 3 годин. Якщо немає – міліція має право з’ясовувати вашу особу три доби. І, повірте, вона цим правом скористається; 2. Що зобов’язана робити міліція під час затримання: – представитись, пред’явити службове посвідчення, дати вам змогу записати наведені там дані; – назвати причину затримання, і ця причина має бути законною. Ви маєте повне право не виконувати незаконні накази міліціянтів; * Звісно нічого з вище перерахованого міліція не робитиме. У випадку, якщо справа дійде до суду – ви зможете це повідомити судді.

2.  Вимагайте складання протоколу на місці. Протокол з зазначеним точним часом затримання дуже важливий, адже у т.ч. і з цього часу буде вестись відлік тих трьох годин, про які говорилося вище.

3.  Якщо до вас застосовувалася сила (йдеться не тільки про звіряче побиття, коли крізь фінгали світу божого не видно, а й про найдрібнішу подряпину) – вимагайте викликати швидку.

Це ми вам розписали, як воно має бути. Тепер розпишемо, як воно буде насправді.

Якщо мітинг масовий – тікайте не від натовпу, а в натовп.

У натовпі завжди тримайтесь неподалік від знайомих-друзів. Саме вони перші кинуться вас рятувати, а не чиясь партійна масовка чи бабці-антипровокатори.

Користуйтесь балаклавами, арафатками, медичними масками, щоб вас неможливо було упізнати за фото (якщо на фото не видно вашого обличчя – всі дії які вчинялися вами і зафіксовані на ньому, не можуть бути доказом у суді).

Не соромтеся – кричіть, створюйте якомога більше галасу, аби привернути до себе увагу.

Це допоможе людям дізнатися про ваше затримання і або відбити вас одразу під час затримання, або почати вам допомагати вже після. Якщо ж про ваше затримання ніхто не дізнається – ніхто й не визволятиме.

Падайте на землю. Це вид пасивного протесту, за який вас не можна покарати і який не вважається опором при затриманні. Це істотно пригальмує ментів, котрі тягтимуть вас в автозак, і допоможе вам виграти час.

Постарайтеся десь приникати телефон, щоб його відразу ж не відібрали. З того ж таки автозаку ви зможете повідомити своїм родичам і друзям про те що вас затримано.

Постарайтеся вирахувати куди вас везуть. Зазвичай везуть до райвідділу в районі, де вас затримано, але далеко не завжди.

Якщо ви поки не орієнтуєтесь у відділках – перш ніж вийожуватись на акціях – вивчіть, де розташовані райвідділи вашого міста. Якщо ви приїхали на гастролі – не ходіть на акції без друзів, які орієнтуються в місті.

Тринадцяте – щасливе – головне – В ЖОДНОМУ РАЗІ НІЧОГО НЕ ПІДПИСУЙТЕ!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here