Лікнеп для активістів: як уникнути репресій

0
91

ЛІКНЕП АКТИВІСТАМ. ВАЖЛИВО!

Веселі, браття, часи настали. “Не опять, а снова”. “Йо-майо, – кажу я про затриманого активіста, який заздалегідь не подбав про те, щоб знайти адвоката. – Ми що, при Януковичі не жили?”. “Він не жив при Януковичі, – відповідають мені. – Йому 20 років”.

Так от, для тих, хто не жив при Януковичі або жив-жив, та й після Майдану забув. Зараз вас будуть ловити, переслідувати, затримувати, фабрикувати проти вас справи. В першу чергу це стосується тих, хто задіяний в акціях “на межі з законом”, але й всіх інших також. Запам’ятайте: ментам, для того, щоб вас посадити, достатньо довести вашу присутність на акції, де відбулися якісь правопорушення – навіть якщо робили їх не ви. Решту вони сфабрикують.
В окремих випадках ви навіть маєте залізне алібі – були під час правопорушення в іншому місті, де вас бачила купа людей і звідки ви постили селфі у соцмережах – а вас все одно за це затримують. Так що не розслабляйтеся.

Найперше і найголовніше, що треба мати у такій ситуації – це адвокат. Присутність адвоката у вашій квартирі під час обшуку – 90%-кова гарантія, що вам не підкинуть якісь заборонені предмети. Присутність адвоката під час допиту – 100%-кова гарантія, що під час цього допиту вас не катуватимуть. Між допитами, звісно, можуть побити, але шанси теж набагато менші – бо ви ж негайно розкажете про це адвокату, а він, якщо толковий, примудриться зафіксувати побої, і буде багато шуму. Отже, АДВОКАТ І ЩЕ РАЗ АДВОКАТ.

Найтиповіша ситуація: вас затримали, друзі швидко знайшли для вас адвоката, але його до вас не пускають – чи то у райвідділ на допит, чи то у квартиру під час обшуку. Не пускають з єдиної формальної причини: у цього адвоката немає на руках письмової угоди, що саме він уповноважений вас захищати. Таку угоду від вашого імені можете підписати або ви особисто, або члени вашої родини. Можливо, є якісь інші варіанти, але це вже складнощі, вам цього не треба.

У Києві часів Януковича найчастіше траплялося так. Затримали молодого хлопця, дружини чи повнолітніх дітей в якого ще немає, а батьки десь далеко – друзі, скоріше за все, просто не мають їхніх контактів. І людина надовго залишається без юридичної допомоги – а перші години після затримання є найбільш важливими і небезпечними, бо недосвідчена людина під моральним, а можливо, і фізичним тиском часто робить дурниці і сама собі забезпечує строк.

Коротше, РОБІТЬ НАСТУПНИМ ЧИНОМ. УСІ і НЕГАЙНО. НЕ ВІДКЛАДАЙТЕ НА ПОТІМ, БО ЗАВТРА МОЖЕ БУТИ ПІЗНО.

Знаходьте хорошого адвоката. В ідеалі, це має бути одночасно і кваліфікований юрист, що знається на кримінальних справах (адже вам шитимуть саме кримінал, політичних статей у нас де-юре немає), і людина, яка співчуває вашим ідеям. Якщо це у вашій місцевості неможливо – хай це буде звичайний адвокат з ліцензією. У цьому варіанті є небезпека, що він спробує відмазати вас так само, як відмазував звичайних кримінальників – переконуватиме вас піти на угоду зі слідством і здати подільників, щоб отримати “менше меншого”. Але присутність поруч навіть такого юриста все одно є суттєвим захистом від беззаконня. Якщо чуєте від нього подібні поради – не слухайте їх і просто тримайте цього адвоката поруч, поки побратими не знайдуть вам кращого. Замінити адвоката ви можете завжди.

Отже, ви знайшли адвоката. Підпишіть з ним угоду, що уповноважуєте його вас захищати. Будь-який юрист знає, як її правильно складати. Для цього не потрібен ні спеціальний бланк, ні принтер – угоду можна написати від руки на звичайному аркуші паперу. Ви завіряєте її своїм підписом, адвокат – теж своїм підписом і власною печаткою.

Складаєте цю угоду у двох примірниках: один вам, один йому. Свій примірник або завжди носіть із собою, або, якщо боїтеся загубити, віддайте родичам або друзям, які завжди територіально близько. ЯКЩО ЗАХИЩАТИ ВАС ПРИХОДИТЬ АДВОКАТ З ТАКОЮ УГОДОЮ НА РУКАХ – НЕ ДОПУСТИТИ ЙОГО ДО ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА.

НІКОЛИ НЕ ПОГОДЖУЙТЕСЬ НА БЕЗКОШТОВНОГО ДЕРЖАВНОГО АДВОКАТА, ЯКОГО ВАМ ЗАПРОПОНУЮТЬ МЕНТИ АБО ХТОСЬ ІНШИЙ (тобто, не родичі і не друзі). Це насправді другий прокурор, який вас утопить. Не підписуйте з ним нічого і не слухайте жодних його порад.

Виходячи на вулицю, а особливо – якщо йдете на якусь акцію, ЗАВЖДИ МАЙТЕ ПРИ СОБІ ДОКУМЕНТ, ЩО ПОСВІДЧУЄ ОСОБУ. З ним вас не можна більше кількох годин тримати без пред’явлення конкретної підозри. Якщо ж ви без документів, вас можуть затримати нібито для встановлення особи (навіть якщо чудово знають, хто ви) на кілька діб. Цього їм вистачить, щоб сфабрикувати проти вас справу не на один том.

ДО ВАС ПРИЙШЛА МІЛІЦІЯ

Якщо це не “маски-шоу” з вибиванням дверей чи проникненням крізь вибиті вікна, які не дають вам ні секунди часу – перш ніж відкривати їм двері, зробіть дзвінок надійним друзям і повідомлення у соцмережу, що до вас прийшла міліція. Бо як тільки вони увійдуть – заберуть у вас усі засоби зв’язку, і ви лишитесь безпорадні. Якщо виявиться, що міліція прийшла з якогось невинного питання, не пресувати вас, а, наприклад, спитати, чи не бачили ви, хто пограбував сусідню квартиру – у вас не заберуть телефон і ви завжди зможете дати друзям відбій. Краще перебдіти, ніж недобдіти. Якщо вони запросять вас у відділок – наприклад, дати свідчення про пограбування тієї квартири – повідомте про це також. ВИМАГАЙТЕ ПОВІСТКИ. Залиште її вашим близьким. Інакше менти казатимуть потім, що нічого не знають і вас у райвідділок не привозили. Коротше, повістка в разі чого значно скоротить час ваших пошуків.

Якщо ви після повідомлення про прихід міліції чи ваш з ними від’їзд до відділку зникнете зі зв’язку – це вже є для друзів безумовним сигналом негайно викликати під вашу квартиру (або, в залежності від ситуації, під райвідділ) адвоката, активістів і особливо представників ЗМІ.

Нікого, крім адвоката з угодою, у квартиру чи райвідділ не пустять, але наявність на вулиці натовпу, серед якого є журналісти – теж серйозний захист від підкидання вам незаконних предметів чи побиття. Це неможливо пояснити з точки зору логіки, адже активісти з вулиці не можуть бачити, що відбувається всередині – але менти знають, що вони там, і відвертий бєспрєдєл чинити зазвичай бояться.

Якщо менти ввічливо стукають у двері і не збираються їх ламати, а адвокат територіально близько і може швидко приїхати – бажано взагалі не відчиняти двері, поки він не підтягнеться. Щоб він був присутній під час обшуку (а якщо вас забиратимуть з дому, обшук, скоріше за все, буде) від самого початку.

Якщо у вас є зауваження до обшуку – наприклад, з вашої шафи був вилучений підозрілий предмет, який вам не належить – обов’язково вкажіть це у протоколі обшуку. На суді такі зауваження безцінні.

Уважно стежте під час обшуку, щоб усі вилучені речі були внесені у протокол – щоб менти їх потім не поцупили.

Майже точно у вас заберуть комп’ютери, ноутбуки, планшети, мобільні телефони, фото- і відеотехніку і всі носії інформації. Подбайте, щоб на них не було не тільки чогось незаконного, але й звичайних фото з дружніх посиденьок з іншими активістами, за якими можна встановити ваше коло спілкування. Якщо дорожите цими фото чи відео – запишіть їх на окремий носій і сховайте у надійному місці поза домом.

Не користуйтеся поштовими клієнтами та іншими подібними програмами – вони мають погану звичку запам’ятовувати паролі, і менти отримають доступ до вашого листування. У пошту і соцмережі заходьте через звичайний браузер. Увімкніть у ньому функцію не зберігати паролі і автоматично чистити історію і куки під час закриття програми. Якщо такої функції немає – робіть це вручну.

Розумію, що це важко і незручно. Але – на війні як на війні. Тим більше, що до цього не так вже й складно призвичаїтись. Я так жила чотири роки – з 2010-го і до перемоги Майдану. Краще пожити якийсь час у незручностях вдома, аніж у СІЗО. Краще знищити фотографії друзів, ніж поламати їм долю.

P.S. КОРОТКО ПІДСУМКИ:

1. Заздалегідь укласти угоду з адвокатом, що саме він уповноважений бути вашим захисником. (Інакше адвоката до затриманого можуть не допустити).

2. Не погоджуватись на безкоштовного державного адвоката.

3. Перш ніж впускати у квартиру міліцію, повідомити про її прихід побратимів.

4. Побратимам – робити максимальний розголос, направляти під квартиру чи райвідділ, де є затримані, юристів, активістів і особливо представників ЗМІ.

6. Вносити усі зауваження у протокол обшуку і взагалі добре дивитися, що підписуєш (не тільки обшуку стосується).

5. Не виходити на вулицю без документів.

6. Не мати у комп’ютерах, мобілках тощо жодного компромату і регулярно чистити “історію”.

Олена Білозерська