Газпром зробив царський подарунок Україні, відмовившись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу

0
136

“Північний поток-2” генерує нестабільність на континенті, а зовсім не сприяє тій економічній стабільності, яку Берлін і Відень сподіваються вибудувати за допомогою ще одного путінського потоку.

Президент Петро Порошенко збирається у найближчі тижні відвідати Німеччину та обговорити питання відносин України із цією країною і Європейським Союзом в цілому. Цей візит буде означати, серед іншого, і повернення до активної політичної діяльності канцлера Ангели Меркель.

Мабуть, найвпливовіший політичний діяч Європи, канцлер в останні місяці була зайнята формуванням нової коаліції. І це виявився найбільш непростий процес за всю її кар’єру. Якби християнські демократи Ангели Меркель сформували б коаліцію з вільними демократами і “зеленими”, долю проекту “Північний потік-2” було б вирішено. У новій коаліції переважали б опоненти проекту. Швидше за все, це знайшло б відображення в коаліційній угоді.

Але найбільш ймовірна після недавніх парламентських виборів у ФРН коаліція не відбулася. Християнським демократам знову довелося шукати компроміс із соціал-демократами. А в лавах керівництва цієї партії чимало лобістів російських інтересів. І тому канцлеру доводиться постійно говорити про те, що “Північний потік-2” відповідає німецьким економічним інтересам.

А Петру Порошенку необхідно доводити протилежне – ні, не відповідає. І це не дуже просто в умовах, коли ти – президент транзитної країни. І всім зрозуміло, що ти не зацікавлений у втраті прибутку. І не хочеш, щоб цей прибуток отримали інші.

У доказах нам можуть допомогти тільки… самі росіяни і ще німці. Росіяни – тому що їх алогічна політика демонструє ненадійність “Газпрому” як постачальника сировини.

Російський газовий монополіст зробив Україні царський подарунок, коли відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу і навіть вирішив відмовити нашій країні у постачанні сировини, за яку вже були отримані гроші.

Німці повинні зрозуміти: Росії довіряти не можна. Найвигідніша модель співпраці з цією країною – нічого у неї не купувати, а за власні поставки вимагати передоплату. Тому що Росія не є чесною як продавець і може залишити вас без газу.

Самі німці теж починають розуміти це. Посилюються позиції тих, хто намагається зупинити будівництво “Північного потоку-2” і взагалі усвідомлює аморальність співпраці з Росією.

Впливовий німецький оглядач Фрідріх Шмідт не так давно точно зазначив, що готовність урядів Австрії та Німеччини сприяти будівництву “Північного потоку-2” тільки активізує Путіна і переконує його у власній безкарності.

А значить – якщо продовжити цю думку – генерує нестабільність на континенті. А зовсім не сприяє тій економічній стабільності, яку Берлін і Відень збираються вибудувати за допомогою ще одного путінського потоку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here