Зеленський перевів дебати в той формат, який йому вигідний – формат шоу

0
108
Колаж: Освіторія

За умови, коли між політиками, що конкурують, немає довіри, виникає цілий ряд запитань. Наприклад, хто веде? На якому майданчику проводяться дебати?

Процедура проведення повинна бути гранично чітко описана в законі або повинен з’явитися спеціальний закон про правила дебатів.

Те, що зараз відбувається – не більше ніж тактична боротьба. Я скажу цинічну річ – дебати мають суспільний інтерес, але швидше, як якесь шоу, як елемент передвиборної кампанії. І не стільки змістовний, скільки емоційний. Адже, судячи з останнього опитуванням КМІС, на думку половини виборців це не вплине. Вибір зроблено.

Дебати потрібні для того, щоб було більше реальної конкуренції під час кампанії, щоб виборці дійсно змогли з різних боків оцінити кандидатів у президенти. Ось чому процедуру проведення слід чіткіше врегулювати в законі, приділивши особливу увагу елементам нейтральності, гарантій того, що не буде заангажованості та гри на користь одного з кандидатів. І повинна бути процедура узгодження дебатів між командами. Це принципово важливо.

Одній команді дебати були важливі. Не виборцям, а одній команді. А іншій команді вони взагалі не потрібні. Тому що від цих дебатів може виграти, скажімо, не кардинально, але частково, їх конкурент. Навіщо робити подарунки конкуренту?

Наприклад, 14 квітня дебатів не було, це був передвиборний мітинг Порошенка – імітація дебатів. Тому що, ще раз підкреслю, дебатами можна назвати тільки таку дискусію, яка відбувається на нейтральному майданчику та узгоджена двома командами. А це була зустріч, організована командою Порошенка.

Мій прогноз такий: кожен з кандидатів буде на своєму майданчику. Президент, як він і сказав, в телевізійній студії на громадському телебаченні, Зеленський – на стадіоні. Кожен буде дебатувати сам з собою. Хоча не виключаю, що Порошенко зробить новий демарш і приїде на стадіон подебатувати із Зеленським. Судячи з того, як він приїхав на 1+1, цього можна очікувати.

Зеленський такого робити не стане. Дебати вигідні кандидату з меншим рейтингом, а кандидату з високим рейтингом, особливо коли є такий великий відрив, немає ніякого сенсу робити подарунки конкуренту. Плюс, потрібно враховувати підготовленість — з ораторського таланту у Порошенка безсумнівна перевага і він його хоче використовувати. Однак тактична помилка команди Порошенка, зокрема 14 квітня, в тому, що вони стали грати в форматі Зеленського. І від цього, швидше, програли, ніж виграли.

У мене є дані мікро-фокус груп. Так ось деякі прихильники Порошенка, особливо люди старших вікових груп з консервативними цінностями, сприйняли це негативно.

Але й Зеленському не вдасться і далі переховуватися. Якщо він стане президентом, що дуже ймовірно, ми побачимо якийсь новий формат, новий президентський стиль. Ми побачимо і президент-шоу, і шоу президента. Немає сенсу фантазувати, але буде зроблена ставка на комунікацію, властиву Зеленському, з різними елементами реаліті-шоу, постійною комунікацією з громадянами – нестандартною, сучасною, в соціальних мережах, за допомогою відеороликів. Прямі репортажі з кабінету президента тощо. Тобто, шоу буде досить багато. Інша справа, що треба буде ще й результати показувати. Якийсь час – це буде цікаво, а от далі стануть питати не тільки про видовища, а й хліба будуть просити.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here