Випадковий збіг. Україна знову з МВФ

0
109

Привіт добродіям, які запевняють, що від нас не вимагали підвищувати тарифи на газ.

Усе йде за планом. Після того як було оголошено про нову програму МВФ, уряд організує випуск єврооблігацій. Україні варто скористатися позитивним новинним тлом і відчиненим вікном для того, щоб залучити потрібні кошти. В ідеалі уряд має залучити майже 2 млрд доларів. Ринок дуже довго очікував новин про відновлення співпраці з Фондом. До цього вихід на ринки був неможливий.

Підвищення тарифів на газ потрібне було саме для того, щоб МВФ оголосив про нову програму. Україні потрібен не власне транш МВФ, а радше факт співпраці з Фондом. Факт, який підтверджує адекватність України, що дає можливість залучати кошти інвесторів і офіційних кредиторів. І якщо гроші офіційних кредиторів – Світового банку та ЄС – Україна зможе отримати, швидше за все, вже тільки після отримання траншу, то кошти з ринку можна залучити вже зараз. Якщо найближчими днями не станеться жодного форс-мажору, то Україна вирішить свої короткострокові завдання щодо залучення зовнішнього боргу. Насамперед для рефінансування зовнішніх зобов’язань. А також фінансування дефіциту бюджету. Це, своєю чергою, дозволить безболісно пройти турбулентний передвиборний період, уникнути різких коливань курсу гривні (сезонні руху ніхто не скасовував, але вони будуть прийнятними) і зберегти економічне зростання.

Слід зазначити, що залучення боргу для рефінансування давньої заборгованості – абсолютно нормальний процес. Борг – це нормально. У світі немає боргу, напевно, тільки у Північної Кореї – та й то, немає тільки ринкового боргу від інвесторів. І це звісно не приклад для наслідування. Завдяки співпраці з МВФ і жорсткому контролю дефіциту бюджету в України спостерігається значне зниження боргового навантаження. Якщо 2017 рік ми починали на рівні 80% відношення боргу до ВВП, то до початку 2018 року цей показник становив уже 73%, а до кінця серпня ми вийшли на рівень у 62%. Дуже важливо усвідомити, що абсолютна сума боргу може зростати (і завжди зростає в усьому світі), але це не означає зростання боргового навантаження. Коли номінальний ВВП зростає випереджаючими темпами, відбувається зниження боргового навантаження: знижується відношення обсягу держборгу до ВВП. Саме це ми і спостерігаємо в Україні. Для продовження цього тренду необхідно підтримувати контрольований рівень дефіциту бюджету – жити відповідно до статків. При цьому Україна має постійно бути присутньою на ринку запозичень для перманентного рефінансування колишніх кредитів.Отже, окремий привіт тим добродіям, які запевняють, що МВФ не вимагав підвищувати тарифи. Якщо вже вас не переконують англійські літери, і ви не стежили за процесом перемовин, то просто поясніть збіг, що о 17.00 в п’ятницю Кабмін приймає рішення про зростання тарифів, а о 19.00 виходить офіційна комунікація МВФ про нову програму. Ось такий випадковий збіг.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here