Націоналісти мріють притягнути до відповідальності керівників виконавчої влади

0
60

Заява міжфракційного об’єднання “ВО “Свобода” щодо стрімкого зростання заборгованости із заробітних плат

1 липня 2015 року під час брифінгу в парламенті народний депутат України від ВО “Свобода” Юрій Бублик оприлюднив заяву групи парламентарів-свободівців із приводу стрімкого зростання в Україні заборгованости із заробітних плат. Націоналісти вимагають від влади вжити невідкладних заходів, аби невиплата зароблених працівниками грошей не призвела до соціяльного вибуху.

Подаємо повний текст заяви:
“За даними Держстату, на 1 червня цього року заборгованість із зарплати лише за останній місяць зросла на 21, 1%, а з початку року – на 37, 2% і досягнула 1, 8 млрд. грн.
Нагадуємо, що заробітна плата є основним, а для переважної більшості українців – єдиним джерелом існування. На сьогодні зарплати не виплачено 224, 1 тис. працівників економічно активних підприємств. Середня сума недоотриманої зарплати – майже 6 тис. гривень на працівника.
Найбільші темпи зростання заборгованості – в рідній для прем’єра Яценюка Чернівецькій області – 42, 2% за місяць!
Призупинення діяльності підприємств у зоні АТО, безумовно, є однією з причин зростання заборгованості. Але заборгованість по Донецькій і Луганській областях (навіть з урахуванням підконтрольних Україні територій) – всього 43% від загального обсягу. Решта – це бездіяльність так званого “уряду технократів”, який більш ніж за рік не зміг або не захотів переорієнтувати українську економіку на діяльність в умовах війни і продовжує курс уряду Януковича-Азарова на побудову олігархічної системи економіки.
Відсутність доступних кредитів для бізнесу, несвоєчасне відшкодування ПДВ, небажання спрощувати систему оподаткування і зменшувати кількість податків – все це призводить до відсутності обігових коштів у підприємств, низької платіжної дисципліни, фактичної ліквідації підприємств малого та середнього бізнесу, а як наслідок – зростання заборгованості із заробітної плати.
Левова частина боргів – це невиплачена заробітна плата працівникам державних підприємств і акціонерних товариств з державною часткою. Такі підприємства свідомо доводяться до банкрутства для того, щоб продати їх за копійки наближеним до влади олігархам на хвилі масштабної приватизації, ініційованої урядом Яценюка.
Поки ситуація з виплатою заробітної плати не перетворилася на соціальний вибух, влада має вжити декілька зрозумілих всьому суспільству заходів:
– забезпечити малий та середній бізнес доступними кредитами;
– своєчасно відшкодовувати ПДВ всім, а не лише наближеним до влади;
– спростити податкову систему, зокрема таким чином, щоб фіскальний тиск держави був не більшим, ніж 35% від ВВП, запровадити прогресивну систему оподаткування як для бізнесу і для громадян, кардинально реформувати ПДВ і систему його адміністрування;
– змінити неефективних менеджерів на державних підприємствах та притягнути до відповідальності осіб, які рекомендувати та затверджували цих “управлінців”;
– притягнути до відповідальності керівників виконавчої влади, дії або бездіяльність яких спричинили зростання боргів із заробітної плати”.

Олег Тягнибок