Навіщо генпрокурор порушив закон і призначив зайвого заступника?

0
77

Заступника генпрокурора Віталія Касько, який садив «діамантових прокурорів», буде звільнено з посади

Останніми днями країна спостерігає за «рішучими» діями кума Порошенка генпрокурора Віктора Шокіна. Ось він «бореться» з порушниками закону у Верховній Раді, правда незаконними методами. Ось він «посилює» ГПУ і призначає своїм заступником одіозного прокурора Одеської області Романа Говду, також всупереч чинному законодавству.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про прокуратуру» ГПУ очолює Генеральний прокурор України, який має першого заступника та чотирьох заступників, а також заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора. Проте зараз у Шокіна з’явилось на одного заступника більше. Порахуємо згідно інформації з сайту генпрокуратури. Юрій Севрук – перший заступник, Анатолій Матіос – заступник, головний військовий прокурор. 5 (а не 4!) заступників: Олег Заліско, Юрій Столярчук, новопризначений Роман Говда, а також два реформатори Давід Сакварелідзе і Віталій Касько.

Нагадаю, що саме двоє останніх заступників генпрокурора ініціювали антикорупційне розслідування проти вищих чинів прокуратури – так званих «діамантових» прокурорів і увійшли в конфлікт з Шокіним і Порошенком. Зрозуміло, що в конфлікті з президентом перемогла корупція, тому справу «діамантових» прокурорів спустили на гальмах, Давіда Сакварелідзе відправили у заслання в Одеську область. І тепер єдина людина в ГПУ, яка принципово стоїть на позиції законності і безкомпромісності в боротьбі з корупцією – це заступник генпрокурора Віталій Касько.

Навіщо генпрокурор порушив закон і призначив зайвого заступника? План Шокіна, погоджений на Банковій, логічний і очікуваний – прибрати з ГПУ будь-які прояви непокори, відсторонити від посад тих, хто не пішов на компроміс з власним сумлінням і бажає змін. Оскільки Сакварелідзе вже в Одесі і не несе загрози, то наступним кроком з боку генпрокурора буде “приведення у відповідність до чинного законодавства” структури керівництва ГПУ. Не важко здогадатись, який саме з заступників Шокіна є кандидатурою номер 1 на виліт – це Віталій Касько!

Віталій Купрій

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here