Відео з Ігорем Мосійчуком, який бере хабар, повністю підроблене

0
87

Панове, давайте подивимось відео разом.

Про себе. Я, Марк Гресь, більше двадцяти років пропрацював в кіно і на телебаченні. У свій час я зробив дуже багато документальних фільмів, а також продукції політичної реклами, у тому разі того, що називають чорним піаром. Спеціалістів мого рівня у цій галузі можна перерахувати на пальцях однієї руки. Отже, я дуже хорошо знаю, що таке є маніпуляції.
Коли я вперше побачив це відео в прямій трансляції, я, як і всі мої колеги перебували в шоці… “От, думаю, Мосійчук вляпався”.
Але Ігор Мосійчук мій близький друг. Вже через кілька хвилин я почав зверхньо аналізувати побачене і почуте. Виходило те, що Мосійчук дуже багата людина. Перша критична думка, корупціонер винаймає двокімнатну квартиру, їздить на авто, якому майже десять років, тільки нещодавно в нього з”явився костюм (до цього він ходив в військовій формі чи в одній свитці) і це костюм далеко не BRIONI.
Вже через десять хвилин після першого шоку я двічі переглянув відео і нарешті, відкинувши емоції, почав аналізувати побачене з точки зору замовника та виробника цього відеопродукту.
Отже… Перші числа вересня 2015-го року. Радикальна Партія Олега Ляшко виходить з коаліції, що фактично унеможливлює прийняття порошенківської редакції Конституції. Ляшка треба мочити. На самого Ляшка вийти складно, але його соратники куди більш відкриті тим більш напередодні місцевих виборів. Ігор Мосійчук – один з лідерів РПЛ, який займається організацією виборів по всій Україні, у тому разі і фінансовими аспектами. Кожен день в нього десятки зустрічей із різними людьми.

До мене, як до майстра чорного піару приходить людина і каже, що треба замочити Мосійчука. В замовника є така собі людина, яка готова пронести на зустріч із Ігорем скриту камеру із мікрофоном.
Я зустрічаюсь із цією людиною і даю наступні рекомендації.
1. Обирати місце зустрічі так, щоб Ігор Мосійчук у денний час сидів на фоні великого вікна.
Мета цієї рекомендації зробити так, щоб він був на контровому світлі, щоб обличчя його було завжди у тіні і не видно було в який момент людина говорить, а в який мовчить.
2. Будувати розмову так, щоб з вуст Мосійчука якомога частіше звучали цифри. Ну, наприклад, питання…
– Скільки виборців прийде на вибори в Полтаві?
– Десь сто тисяч…
– А в Лохвиці?
– Десь двадцять – двадцять п”ять тисяч, може більше, може менше…
Бажано, щоб в розмові звучали слова, – “брати”, “платити”, “Все, що нажите непосильним трудом”.
Мета цієї рекомендації – можливість вирізати ці слова.
3. В момент, коли Мосійчук мовчить, заслоняти камеру руками, чи робити вигляд, що щось збилося, та камера дивиться в інший бік.
Мета усіх цих рекомендацій – отримати набір слів, речень в виконанні Мосійчука, щоб при подальшому монтажі просто вставити ці слова в той момент, коли міміки Ігора не видно.

Отже, через деякий час я отримаю чотири – п’ять відеозаписів з яких я маю зробити один- два, може три записи, що можна представити як доказ корупційних дій. Мені залишається розвести відео та звукову доріжки і нарізати найбільш вдалі слова…

Тепер подивимося відео разом:
1-й фрагмент: 00.00 – 00.20
– По кар’єру я тобі розказую, значить, нууу, мінімум, сто тисяч нести надо, мінімум для отримання ліцензії.

Прийшла би до мене людина і запитала, що мені зробити, щоб розпочав працювати кар’єр. Я би йому сказав, хто і як бере… Може Мосійчук бере? А хто такий Мосійчук? Депутати не дають ліцензій. Чи може РПЛ – є партія влади? Може РПЛ призначає чиновників, губернаторів, всіх тих, хто має право підпису? Їх призначають міністри. Чий Кабмін? БПП та Фронт Змін? На той момент у єдиний представник РПЛ у Кабміні Валерій Вощевський вже подав у відставку і не міг підписати ніяких ліцензій. І до попереднього розподілу посад ніякого відношення не мав, бо з перших днів перебування на посаді віце-прем’єра важко хворів і перебував на лікуванні. Отже, озвучені сто тисяч міг би взяти тільки ставленик БПП чи Фронту Змін.

Ідемо далі.
2-й фрагмент. 00.20 – 00,58
– Дивись, Віталік, ой, Ігор, я тобі помогу по кар’єру, я тебе прикрию даже єслі ти начнеш видобуток, но паралельно будешь делать документи. Прикрию із міліцією, і з СБУ… З прокуратурою не прикрию пока. Оставався б Ян – то із прокуратурою прикрив би. Ти мені ці документи, копії, підготуєш, а я завезу хлопцям, дай їм деньги, щоб вони швидше зробили.

Наскільки я розумію, розмова йде про бурштиновий кар’єр. На Волині кожне маля знає, що нелегальний бурштиновий видобуток кришують корупціонери з СБУ, міліції, прокуратури. І перші, і другі, і треті є призначенцями Порошенка та Яценюка. Що вимагає Ігор Мосійчук від бізнесмена, (який скоріш за все задекларував, що буде допомагати партії на виборах)? Ігор вимагає – легалізуй свій бізнес, виходь з тіні… Оформлюй документи і навіть простимулюй чиновників (ставлеників Порошенка та Яценюка), щоб вони прискорили оформлення документів і ставай легальним бізнесменом, що платить податки. Чи може Ігор сказав, що клади мені гроші до кишені і залишайся й надалі в тіньовій економіці?

3-й фрагмент: 00.59 – 01.55

Таємничий Ігор запрошує Ігора на зустріч, щоб той, як раз, сів біля вікна в темній зоні. Незнайомець заговорив, за кадром… Ми не бачимо його обличчя, на те і весь розрахунок. Ми не знаємо чи він зараз це говорить, чи його голос записаний після… Ідентифікуючого діалогу нема. Ми чуємо Мосійчука тільки коли він кличе – “Андрій!!!”. Обличчя Ігора під час передачі грошей, чи чогось схожого на гроші, перекрито руками, і сказані ним в той момент слова могли бути вирізані.
Що це за гроші? Це могли бути гроші на підтримку партії на виборах. Не хочу спекулювати на цю тему, але це могли бути гроші на допомогу АТО. Чи може бронежилети, автомобілі, інструмент, їжа, медикаменти, якими партія ділиться з солдатами беруться з повітря?
Ми не знаємо, чи говорив Ігор слова про ментів чи екологів саме в цей момент, чи то звуковий фрагмент зовсім іншої розмови, який був просто приліплений в монтажній студії?

4-й фрагмент: 01.55 – 02.13
Цей фрагмент повністю викриває фальсифікацію. Якийсь Ігор щось говорить за кадром. Де він це говорить? В цій кімнаті чи в монтажній студії в мікрофон. А далі стає диво. Голос Ігора звучить, а губи не рухаються. Я дуже добре знаю Ігора, він не вміє “Чрєвовєщать”. Це підлог, прямий і непрофесійний. Власне я би в шию вигнав такого горе-спеціаліста…

5-й фрагмент 02.15-03.00
На перший погляд – ось вона корупція у чистому вигляді. Депутат вимагає гроші. говорить, що і скільки коштує, запит, звернення… Але камера дивиться кудись в бік на якогось мужика. Ми чуємо тільки розмову. Що це, необачність того, хто веде зйомку? Та ні, це типовий приклад фальсифікації. Голос Мосійчука не підроблений, просто його промова складається із слів, вирізаних з інших розмов і склеюється. Це задачка для середньої руки звукооператора.
Ви навіть не уявляєте, що можна скомпілювати з невинної бесіди.

6-й фрагмент.
На останньому фрагменті ми бачимо якусь передачу грошей, чи не грошей. А навіть якщо це гроші? Що може бути дивного в тому, що партія фінансується не олігархами, а провінційними підприємцями? Хіба у партії, за сьогоднішніми законами є якесь офіційне джерело фінансування?

На жаль підприємців, які можуть допомогти партії дуже мало. Наприклад я, заступник голови Київської міської організації РПЛ не маю ніякого бюджету. В мене телефонна трубка червона від дзвінків всіляких фірм, що надають рекламні площини, роблять відеоролики, розміщують теле- та радіорекламу. Вони не вірять, що в мене за душею нема нічого. Думають, що я потайки проштовхую “своїх” (така собі, внутрішньопартійна корупція), підморгують, пошепки пропонують відкати і не вірять, що якійсь багатій не підкинув нам два-три-п’ять-десять мільйончиків. Нема…
Вибачте за довгий текст.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here