Яка медична реформа потрібна

0
518

В 2015 році Україна зайняла перше місце в світі по смертності від серцево-судинних захворювань (65% від загальної смертності населення в Україні).

Тому, в квітні 2016 року Олег Ляшко та фракція Радикальної партії зареєстрували законопроект, яким передбачається механізм відшкодування вартості ліків, що поширюється на хвороби серцево-судинної системи, діабет 2-го типу та бронхіальну астму. Також партія добилася включення до урядової програми “Доступні ліки” препаратів для онкохворих.

Саме ці групи препаратів FIP (Міжнародна фармацевтична федерація) виділяє, як найбільш уразливі для фальсифікацій.

1-го червня за фактом фальсифікації ліків для онкохворих затримано троє осіб. В ході обшуків вилучено підроблені медикаменти на мільйони гривень. Ліквідовано кустарне виробництво препарату “Keytruda”.

Саме тому Лідер Радикальної партії виступав з законодавчою ініціативою “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів”. Проект закону передбачає посилення кримінальної відповідальності за виготовлення, зберігання та розповсюдження завідомо фальсифікованих лікарських препаратів – з 3-5 до 5-8 років позбавлення волі; за ті самі дії, вчинені повторно чи у великих розмірах, або за попередньою змовою осіб – з 5-8 до 8-10 років позбавлення волі; за ті самі дії, якщо вони спричинили смерть – з 8-10 років до довічного позбавлення волі.

Для порівняння: у ЄС за це дають десять років в’язниці, у США – 15 років, у Китаї передбачена вища міра покарання. В усіх вищезазначених країнах фальсифікація ліків вважається особливо тяжким злочином, а адміністративні штрафи зовсім не символічні: наприклад, за доведений тиск на лікарів при просуванні свого препарату компанія Pfiser заплатила 2 млрд. дол. штрафу.

Тому, наша медична реформа це – посилення кримінальної відповідальності за фальсифікацію ліків, державне регулювання цін, демонополізація ринку аптек, безкоштовні щорічні профілактичні огляди та пропаганда здорового способу життя.

Тому, 21-го липня за Радикальну партію!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here