Влада зможе прийняти політичне рішення для кадрового посилення Генпрокуратури

0
75

Комітет з питань запобігання корупціі заслуховує двох заступників Генпрокурора та очільника “К” від СБУ.

Досліджуємо скандал із вилученням коштів, діамантів, та тиском на слідчих. Поки складається враження, що скандал замнуть.
Індикатор змін у прокуратури – не скандали, а вироки і звільнення.
Є факт вилучення цінностей у посадових осіб
Є підозра щодо тиску на слідчих з метою приховати злочини з боку заступників Генпрокурора Гузира і Столярчука.
Пройшла вчора зустріч у Президента, де він розрулив протистояння Шокін-Сакварелідзе, і тепер останній говорить, що все вирішується і Шокін закрив справу, порушену проти слідчих.
Якщо Віктор Шокін дійсно стає на бік закону і справедливості, то перший індикатор – це комунікація з Радою. Сьогодні Гузир і Шокін та засідання комітету не прийшли, озвучені причини виглядають непереконливо, особливо формулювання “Генпрокурор приходить до Ради у випадку розгляду питання про відставку”.
Другий індикатор – це накази про звільнення замів, які намагалися приховати злочини, внутрішнє розслідування не розпочато, навряд чи будуть кадрові рішення. По тиску на суд, який дав санкцію на обшук у Генпрокуратурі – нема заяв суддів, нема оперативної інформації, кругова порука омерта, провадження не відкрите.
Третій індикатор – звільнення і розслідування по фігурантам-любителях діамантів. Тест не пройдений, вони лише відсторонені, приходять у ГПУ, замітають сліди.
Якщо Віктор Шокін не пройде тести, а реформатори залишаться у його команді – нам буде дуже прикро. Самим лише піаром корупцію не подолаєш.
Але я думаю, що в разі непроходження ще і цих тестів, після втечі Клюєва і інших фактів, Верховна Рада зможе прийняти політичне рішення для кадрового посилення ГПУ.
Пора викликати Генпрокурора для звіту, це ультимативні вимога Радикальної партії. І тоді кожен депутат буде визначатися – він із стороною реальних реформ і справедливості, чи на стороні консервації і корупціі. Поки індикатор – це підписи за відставку, список підписантів відкритий і публічний.

Ігор Попов