Репетиція виборів Президента? Висновки із детективної історії із організацією виборчого процесу в Черкаській ОТГ Дніпропетровської області

0
407
Вибори

Поки влада пояснює введення воєнного стану необхідністю зміцнити обороноздатність перед російською загрозою, регіональні корупціонери-князьки знущаються над сім’ями наших військовослужбовців.

Але правда переможе. Напередодні місцевим жителям, за підтримки лідера та активістів Радикальної партії на Дніпропетровщині вдалось відновити справедливість і перезапустити виборчий процес у об’єднаній територіальній громаді Черкаського і Гвардійського. Вибори тут відбудуться за місяць. Проте вже зараз можна зробити кілька висновків, які важливі не тільки для цих військових містечок, але й для всієї країни.

Що сталося?

В рамках процесів децентралізації жителі селищ Гвардійське і Черкаське в Новомосковському районі Дніпропетровщини вирішили об’єднатися в одну громаду. У селищ є багато спільного, передусім – це військові містечка, де базуються 25 десантна бригада ВДВ та 93 окрема механізована бригада Сухопутних військ Збройних Сил України, живуть сім’ї наших захисників.

Перші вибори в новій громаді мали відбутися ще в 2017 році. Проте місцеві «князьки» не хотіли втрачати ласий шматок (бюджет нової ОТГ після об’єднання становитиме 100 млн грн., з них близько 40 млн грн. – бюджет розвитку). На даний момент ні у Гвардійського, ні у Черкаського своїх фінансових надходжень практично немає. При об’єднанні держава поверне частину податків, які йшли в район, в область, в держбюджет

Адмінресурс Новомосковського району і самого міста Новомосковська було кинуто на створення ОТГ на базі районного центру, в цю мега-громаду мали увійти понад 60 навколишніх сіл. Все для того, аби місцеві аграрні барони у змові із місцевою владою могли в своїх інтересах розпоряджатися і бюджетом, і землями цього «новоутворення». Взимку 2017 року, наприклад, вибори заблокували через судове рішення.

У лютому 2018 року небайдужі мешканці Черкаського і Гвардійського перекрили дорогу Сімферополь-Харків, з вимогою призначити вибори в Черкаській ОТГ на 29 квітня 2018 року. Проте і ці строки було зірвано.

Влітку ситуація в прямому і в переносному сенсі стала ще спекотнішою. Адже за температури +40 градусів на вулиці, жителі військових містечок лишилися без водопостачання. Не просто без гарячого – а без будь-якого. Формально – через борги водоканалу, проте фактично це був сигнал для «бунтарів» від «метрополії» (з Новомосковська, а можливо і з Києва) – не хочете з нами об’єднуватися – будете страждати.

Уже восени цього року вибори були призначені на 23 грудня. До початку листопада мала бути створена Черкаська ТВК. І от знову судове блокування – продажний депутат-тушка Артем Вітко, який досі ганебно числиться у фракції Радикальної партії – подав позов, відповідно до якого хотів визнати незаконним проведення призначених на цю дату виборів в ОТГ – не лише на Дніпропетровщині, а й по всій Україні. Всього він вирішив заблокувати вибори в 34 громадах.

Центральна виборча комісія рекомендувала тервиборчкомам взяти цю інформацію до відома. Проте – і це не дивно! – в Новомосковській районній ТВК вирішили, що виборчий процес слід згорнути. Аж до отримання «роз’яснень ЦВК із мокрою печаткою». Половина членів ТВК за вказівкою голови від БПП Лариси Маміної просто роз’їхались із селищ або пішли на лікарняні, аби не збиратися і не формувати кворум. Вони не виходили на зв’язок навіть із працівниками суду. Ця ОТГ стала єдиною в Україні, де вчасно не було створено місцеву ТВК.

Обласна партійна організація Радикальної партії Олега Ляшка від самого початку тримала ситуацію на контролі і неодноразово зверталась до ЦВК та ТВК із вимогою відновити виборчий процес. Зокрема, Дніпропетровська обласна організація РПЛ подала позов до Дніпропетровського суду про визнання дій Маміної протиправними. Представники громади Черкаського написали заяву про скоєння нею кримінального злочину згідно статті 157 ККУ «Втручання в виборчий процес». Проте співробітники поліції заяву до ЄДРДР не внесли, оскільки нібито не вбачають в діях Маміної кримінального злочину.

І от зусилля громади, а також нашого лідера Олега Ляшка і наших активістів увінчались успіхом: постановою ЦВК Новомосковську районну ТВК розігнано, а до 30 листопада має сформуватися Черкаська селищна ТВК. Вона ж, сподіваємось, і продовжить перерваний виборчий процес.

Чому це важливо?

Вибори в ОТГ, призначені на 23 грудня – останні заміри перед президентськими. Якщо провладним партіям і адмінресурсу вдасться реалізувати фальсифікації на виборах в цих ОТГ, в тому числі через схеми скасування, ігнорування роботи комісії їх членами – це полегшить фальсифікації на виборах Президента. І навпаки – якщо відповідальним політичним силам вдасться вибороти право мешканців Черкаського і Гвардійського та інших ОТГ на чесний і усвідомлений вибір, то це дасть надію на прозорі і справедливі вибори навесні 2019 року.

Наразі громада перемагає. Проте не час розслаблятися: попереду місяць виборчого процесу, на кожному з етапів якого можливі провокації і зловживання з боку влади. Особливо важливо – захистити результати, які будуть здобуті під час голосування. Адже не виключено, що скориставшись затяжними передсвятковими вихідними, влада спробує відволікати увагу і маніпулювати фінальними цифрами. Цього не можна виключати ще й з огляду на те, що мажоритарний округ, до якого входять військові містечка, представляє народний депутат від президентської політичної сили. А отже він та його прибічники можуть спробувати залучити на свою підтримку потужніший адмінресурс. Тим більше, що при обранні цього депутата використовувалися найбрудніші технології, включно із підкупом виборців і вкиданням бюлетенів.

Захистити той вибір, який насправді зроблять мешканці Черкаського і Гвардійського на довгоочікуваних виборах, важливо ще й тому, що сьогодні у майбутньої ОТГ вже накопичилась велика черга проблем, які слід вирішувати першочергово.
Передусім, йдеться про реконструкцію та модернізацію системи водопостачання, відновлення свердловин як для житлових масивів, так і для закладів соціальної інфраструктури (шкіл, садочків, ФАПів). Коштів на водогін з селищного бюджету не вистачить (250 млн грн.), тому громаді знадобляться можливості для ведення діалогу із обласною владою.

Критичними є питання із опаленням, житловий фонд також у жахливому стані, адже за 26 років Міноборони не проводило в військових містечках жодного ремонту. Враховуючи статус військових містечок, куди повертаються з фронту наші оборонці, вирішення нагальних соціальних проблем є надзвичайно важливим. От тут потрібно витрачати державні кошти задля підвищення мотивації нашої армії.

У вересні 2018 року в Міноборони вирішили передати військове майно в містечках в комунальну власність, розпочато роботу з виготовлення техдокументації на житловий фонд, інші військові об’єкти, і на землю. Документація повинна бути готова до 1 грудня. Майно буде приймати вже нова влада, яку оберуть 23 грудня. Це дозволить раді ОТГ самостійно проводити капремонти дахів, труб, ліфтів, а також будувати самостійно потрібні об’єкти. Кошти на це будуть в ОТГ. Приватизація спроститься – можна буде не йти в суд, а відразу до сільради.

«Створення ОТГ це наш шанс самим відновити свої містечка!» – кажуть самі мешканці Черкаського і Гвардійського. А усі дії корупціонерів, які навіть вдалися до переслідування сімей військовослужбовців, у такий складний для країни час – злочин проти всієї України.

Саме задля того, щоб ці чудові люди могли забезпечити для себе те майбутнє, на яке вони заслуговують, Радикальна партія буде тримати під пильним контролем весь виборчий процес аж до оголошення остаточних результатів виборів.

Сергій Рибалка

народний депутат України

голова Дніпропетровської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here