Продовжуються спроби сформувати ручне Нацагенство по запобіганню корупціі

0
70

Конкурсна комісія по відбору керівників агенства створена, проте не працює.

“Невстановлені рейдери” організували оборудку по призначенню громадської частини конкурсної комісії. Схема проста і опрацьована на формуванні ручних громадських рад при органах влади. Такий хитровзятий орган влади вступає у злочинну змову із власником тумбочки із печатками півсотні зареєстрованих громадських організацій. На установчих зборах півсотні “дітей лейтенанта Шмідта” обирають кого потрібно, і громадський орган стає контрольованим. Подібна мутна схема була застосована і при визначенні чотирьох кандидатів до складу конкурсної комісії по формуванню НАЗК. Серед призначених членів є і непогані фахівці, проте порядок формування викликав протести лідерів громадського антикорупційного руху. Ці протести стали публічними, подано судовий позов, передано скарги до міжнародних інституцій. Робота НАЗК – важливий маяк у лібералізації візового режиму, отриманні кредитів і інших наших міжнародних переговорах.

Судовий позов не має перспективи, бо буква закону не порушена, самоорганізація громадянського суспільства теоретично так і має проходити.
Вчора на засіданні антикорупційного комітету депутати пояснили заступнику міністра Кабінету міністрів, відповідальному за формування конкурсної комісії, всі створені загрози і можливі наслідки. Тепер саме він має вирішити проблему, до виникнення якої приклався.
А профільний комітет і Рада шукають свого представника до складу конкурсної комісії, просимо зголошувалися активним борцям з корупцією зі стажем роботи.

Ігор Попов