Якщо не реформувати “Укрзалізницю”, то через п’ять років приміські сполучення зникнуть

0
1583

Серед земляків багато хто їздить на заробітки в інші міста, переважно в Київ. Щоб встигнути на роботу вони мають їхати першою нічною електричкою, проте дістатися до неї нічим – транспорта просто немає, доводиться йти пішки.

Місцева влада не реагує на проблеми – кажуть, що немає комунального автопарку. Приватні ж перевізники кажуть, що рейс нерентбаельний.

Але це ще половина проблеми, адже приміські потяги знаходяться в аварійному стані. Дорогою пасажири не відчувають нічого спільного з комфортом, теплом і безпекою, оскільки в електричках не підтримуються стандарти чистоти та норми пожежної безпеки, відсутня охорона, гаряча лінія.

На залізниці визнають, потяги, які обслуговують пасажирів, випущені в 70-ті роки минулого століття вичерпали свій ресурс.

Очільник “Укрзалізниці” Євген Кравцов збирається ліквідувати ряд приміських поїздів й цим змушує більше користуватися автобусами міжміського сполучення. В приміському сполученні чинні тарифи на пасажирські перевезення нижчі собівартості в середньому в 7-8 разів. У компанії відзначають, що зараз на покриття збитків від пасажирських перевезень направляються доходи від вантажних перевезень.

Укрзалізниця заявила про те, що вантажні залізничні перевезення в Україні є дотаційними, і їх має бути проіндексовано у фінплані на 2019 рік. Одним з аргументів УЗ стала прив’язка тарифу до долара – рівень вантажних залізничних тарифів у доларовому еквіваленті знизився майже в 1,5 рази за 6 років.

Водночас вантажовідправники ставлять до УЗ наступні питання: обґрунтуйте ваші потреби, покажіть, що ці гроші ви витратите ефективно, що більше немає варіантів знайти ці суми, окрім як тільки піднявши тариф. Але залізниця знову маніпулює, і це очевидно в цьому повідомленні про прив’язку до долара. Конструктивного діалогу не виходить.

Екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава пояснив, що компанія не може вкладатися в оновлення пасажирського складу – через збитковість своєї бізнес-моделі. Він пояснює, що Держбюджет 2019 року не передбачає дотаційних коштів для компанії, хоча законодавство зобов’язує Кабмін враховувати їх.

У 2018 році Укрзалізниця списала 113 пасажирських вагонів, а у 2016 – 529. Зазначаємо, що за п’ять-сім років перевізник ризикує втратити справний пасажирський склад.

Минулого року нинішній міністр інфраструктури Володимир Омелян вів перемовини, щодо закупівлі вживаних електропоїздів з Німеччини, які знаходяться у кращому стані та оновлять руховий склад. Але залізничне відомство знову не знайшло коштів на придбання вагонів, тож є певні сумніви у зацікавленості державного підприємства у наданні якісного соціального транспорту.

Україні необхідна транспортна реформа, адже, якщо не змінити бізнес-модель Укрзалізниці та не оновити рухомий склад, то вже через 5 років приміські сполучення зникнуть. Це призведе, до ізоляції тисяч сіл та містечок, оскільки автобусами неможливо замінити важливі транспортні сполучення. Ми маємо створити програму розвитку приміського транспорту та оновити рухомий склад!

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here