Як правильно бігти завтрашній півмарафон

0
131

До бігунів

Звертаюся до тих, кого дід підбив завтра бігти півмарафон. Особливо до тих, хто бігтиме цю дистанцію вперше. Оскільки відчуваю моральну відповідальність, то вважаю, що зобов’язаний сказати кілька слів і дати пару порад. Може комусь буде корисно.

Півмарафон – це 21 кілометр з хвостиком. Не так уже й багато, але й немало – є де ухекатися. Не робіть помилки деяких новачків, які спочатку біжать швидко, поки свіжі, а потім ледве плентають, або й сходять з дистанції. Краще стабільно біжіть із комфортною собі крейсерською швидкістю. І отримуйте від бігу задоволення.

Синоптики обіцяють нам у Києві завтра +22 і буде ніби сонячно. Це не найкраща погода для бігу на таку дистанцію. Тіні майже не буде, хіба що як бігтимемо по Труханову, та й то там тіні особливо нема. Тому пийте воду на всіх піт-стопах. На всіх, починаючи від найпершого, коли здається, що пити ще не хочеться.

Без досвіду пити на бігу із пластикового стаканчика незручно. Дід обично стаканчик зажимає, робить ніби носик у чайничка і так пити зручніше.

Щодо поливання себе водою… Це індивідуально. Особисто я не обливаюся, і ніколи не обливаю голову. Бо перші хвилини трохи освіжає, а далі починається парниковий ефект і стає лише важче. Рекомендую бігти в світлій, або краще білій панамці – і сонце не так пектиме і солоний піт очі не заливатиме.

На піт-стопах уважно дивіться під ноги – буває бананового лушпиння накидають, легко можна підховзнутися.

При найменших ознаках тошноти уповільнюйте біг. Або взагалі переходьте на крок. Не вистачало нам ще теплового удару. Пам’ятаємо – спорт для здоров’я, а не здоров’я для спорту.

Якщо ви з якихось причин вирішили зупинитися чи перейти на крок, то не робіть це різко, а спочатку перемістіться на узбіччя – середина траси для тих, хто біжить. Це неписаний етикет марафонців.

І взагалі – максимальна доброзичливість до учаників, організаторів і до вболівальників. Зрештою, це свято, а не гонки без правил, де кров з носу треба перемогти за будь-яку ціну.

Дуже уважно до взуття. Шкарпетки і кросовки краще ті, в яких ви постійно бігаєте і знаєте, що вони не залишають мозолів. Шнурки зав’язуємо на два (!) вузли. Навіть якщо вони раніше ніколи не розв’язувалися.

Ті частини тіла, які натираються, змажте вазеліном. І без хіханьок. Нема вдома вазеліну – сходіть в аптеку і купіть. Що мастити – в кожного індивідуально. У когось натирається між ногами, в когось під пахвами, а комусь і соски намазати буде не зайве – мокра майка навіть за годину одноманітних рухів може добряче понатирати шкіру.

Що ще?… Да! Нігті на ногах пострижіть ще звечора. В такій справі дрібниць нема.

Стартовий номер прикріпіть до майки також звечора. І так, щоб оті шпильки не натирали тіло.

Музика, плейєр, навушники – вирішуйте самі. Але також, щоб не заважало бігти і не доволилося на бігу перезакріплювати гарнітуру та плутатися в проводах.

Ну і ще раз повторюся – сприймайте завтрашню подію як класне свято. Біжіть з радістю і отримуйте від бігу задоволення.

Гоніть від себе думки типу “та нафіга воно мені нада” чи “коли вже той фініш”. Просто біжіть і думайте про хороше. І тоді незчуєтеся, як швидко й легко подолаєте дистанцію. Позитив взагалі допомагає долати будь-які труднощі, а страданія нікому не потрібні і лише заважають.

До тих, хто не бігтиме, але бачитиме на трасі бігунів, не соромтеся їх підбадьорювати. Це дуже допомагає, особливо на останніх кілометрах.

Кожному ж учасникові завтрашнього півмарафону бажаю переконливої перемоги над собою.

І щоб на фініші вам разом з медаллю вручили штраф за перевищення швидкості руху по столичних автотрасах

Легкого фінішу всім. І нових стартів.

Свирид Опанасович