Виборча кампанія в Чернігові: уроки та висновки

0
93

Вже майже зрозумілі результати довиборів на скандальному 205-му окрузі в Чернігові.

Вже майже святкує перемогу вихованець Черновецького і поки що завгосп Президента Порошенка – пан Березенко. Але як на мене то ця перемога Піррова. Адже в погоні за депутатським мандатом, використовувались найбрудніші технології, і як на мене в першу чергу в Чернігові програв Президент Петро Порошенко, який допустив вакханалію суцільних порушень законів на цьому окрузі. В ідеалі, центральна виборча комісія, через грубі порушення законодавство, ще до дня виборів мала б оголосити їх недійсними, але все ж таки наважилась, бо занадто високою для Президента була ціна цього депутатського мандату. Переконаний, що ключову роль в допущенні грубих порушень виборчого і навіть кримінального законодавства в Чернігові відіграв орден Богдана Хмельницького, вручений напередодні виборів Президентом Поршенком Голові ЦВК Охедновському. Саме вручення цього ордену, стало для ЦВК сигналом від Банкової, що на довиборах в Чернігові дозволено все. Дозволено вкладати соціальні угоди, через які напряму купувати виборців, дозволено тоннами роздавати гречку та інші продукти харчування, дозволено звозити на округ тисячі тітушок, дозволено для того щоб понизити явку вивозити за межі Чернігові тисячі людей на концерт в день виборів, або для того щоб її підвищити – організовувати концерт в центрі міста.

Радикальна партія Олега Ляшка, для того щоб не освячувати цей фарс, який назвали довиборами на 205-му окрузі, зняла з виборів свого кандидата Дмитра Блауша. Народні депутати від Радикальної партії в день виборів контролювали на дільницях в Чернігові дотримання чинного законодавства, фіксували його грубі порушення.
Можна багато говорити про те, що програла на даних виборах Україна, але я б не ототожнював би когось з кандидатів з цілою державою і нацією. Як на мене то більше слід говорити про те, які зміни негайно необхідно внести до виборчого законодавства, щоб упередити підкуп виборців як через соціальні договори, так і через пряму роздачу продуктових наборів – для того щоб виключити будь-яке використання адміністративного ресурсу. І над цим вже повинні працювати народні депутати, яких вчора в Чернігові було близько півтори сотні.

Низька явка чернігівців на ці вибори, трохи більше 30%, чітко показала їх відношення до сучасних політиків і політики. Чернігівці в більшості своїй проголосували ногами. І це великий сигнал і посил всім без виключення політикам, від будь-яких партій, блоків та фракцій.

P.S. Окремо хотів би відмітити професійну роботу чернігівської обласної міліції та делегованих Міністром внутрішніх справ працівників МВС з столиці. На відміну від міського управління МВС, яке обслуговувало інтереси одного з кандидатів, вони працювали неупереджено і саме завдяки їх діям вдалось запобігти масі провокацій і навіть кровопролиттю.

Ігор Мосійчук