Всеукраїнська рада церков вимагає змін до Конституції

0
80

Всеукраїнська рада церков подала свої пропозиції, що стосуються змін до Конституції.

Думаю, що найбільше з них будуть обговорюватися і викликати дискусії такі питання:

1. Заборона абортів (церковники пропонують прописати цю норму м’яко – «право життя від зачаття до природної смерті»). Таким чином ця норма, вразі її прийняття, зразу забороняє і аборти (хоча дозволяє протизачаточні засоби), і евтаназію.

Не знаю чи буде дискусія щодо штучної смерті (евтаназії), але щодо абортів передбачаю бурну дискусію в суспільстві. Більше того, переконаний, що цю норму не приймуть.

2. Про заборону шлюбів між особами однієї статі (це прописано у вигляді норми, що шлюб – це союз між чоловіком і жінкою). Ця норма відверто провокаційна і чимось схожа на гей-парад на Оболоні, бо з одного боку в Україні усі чітко розуміють, що шлюб це і є стосунки чоловіка і жінки, і прибічників іншої точки зору я особисто ніколи не бачив, а з іншого боку, включення такої норми викличе бурю протестів в Європі. От і виходить, що при всій підтримці цієї норми вона не буде прийнята як «гомофобська».

Навіщо церковники повели себе як провокатори, які організували гей-парад в Києві? Як бачите, ідеї у них прямопротилежні, а способи дії виявилися провокаційними. Геїв умовляли не проводити свій парад, але вони все ж провели і ви знаєте чим усе це закінчилося. В даному випадку хтось мав би переконати Раду церков відкликати цю норму, бо знову вийде мордобій на порожньому місці. Якщо подивитися на ці дві події в комплексі, то складається враження, що наше суспільство складається наполовину з геїв і наполовину з гомофобів, а насправді цією проблемою цікавиться незначний сегмент, що одних, що інших.

3. Пропонується конституційно закріпити таємницю сповіді. Все би і нічого, і заперечити ніби немає чого, але що робити як громадянину священику, який дізнається, що завтра терорист збирається підірвати бомбу в супермаркет чи метро? За що ви його засудите: за те, що він не дотримався таємниці сповіді і попередив небезпеку чи за те, що він геройськи наступив собі на горло і дав можливість вбити 100 людей?

Коротше, у мене складається враження, що на дестабілізацію ситуації в країні чи навмисно, чи мимоволі працюють усі у кого є хоч найменший шанс. І усі мають благі наміри. Мабуть вони не знають, що саме благими намірами вистелено шлях у пекло. Це я не до священників – вони то знають.

Олександр Бригинець