Відсутність професіоналів в уряді привела Україну до дефолту

0
77

Сьогодні в Кабінеті Міністрів заявили про можливість застосування мораторію на сплату боргів наприкінці вересня.

За словами заступника міністра фінансів України з питань євроінтеграції Артема Шевальова, Уряд може бути вимушений запровадити мораторій на виплати за комерційним боргами наприкінці вересня, коли спливає дата погашення $ 500 млн за тілом євробондів.

Що це означатиме для України?

Вже багато говорилося в експертному середовищі щодо мінусів та можливих плюсів оголошення технічного дефолту. Оскільки йдеться про заборгованість перед комерційними установами. Тому не слід нагнітати негатив. Треба діяти! Та чи діє Уряд? Думаю, це питання, по суті, до наших урядовців, які вже два місяці домовляються, але безрезультатно.

Важливо, що навіть в такій складній ситуації наші основні фінансові міжнародні партнери – МВФ – дають позитивні прогнози. Обнадійливо звучить заява директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, що Фонд готовий виділити нашій країні другий кредитний транш у рамках програми на $ 1,7 млрд. При цьому в МВФ чітко дали зрозуміти, що мораторій все ж таки є небажаним кроком, але таким, що не зупинить співробітництва Фонду з Україною.

Тому не можу не спитати у членів нашого Уряду, що вони реально роблять весь цей час, намагаючись домовитись с кредиторами щодо реструктуризації наших боргів? Нагадаю, що ще у червні міністр фінансів Наталя Яресько закликала розпочати прозорий діалог щодо реструктуризації. Ще тоді наш Комітет і я особисто вітали цю ініціативу. Уряд мав максимально проявити усі свої найкращі менеджерські якості, щоб уникнути негативних прогнозів. Але ж пройшло вже майже два місяці, а “віз й досі там”.

Сьогодні в Мінфіні знову запевняють, що переговорний процес з кредиторами перейшов у більш активну стадію, і спілкування “лицем до лиця” або у форматі телефонних конференцій відбувається регулярно.

Така сама балаканина й не більше по всім іншим “фронтам”. Газові переговори у трьосторонньому форматі постійно переносяться, не даючи результату. За місяць ми впритул підійдемо до нового опалювального сезону, але без конкретної ціни, без оголошених публічно об’ємів запасів енергоносіїв на зиму. Це, у свою чергу, автоматично створює ризики стабільності національної валюти. Головне, що це знову може боляче вдарити по гаманцю простого українця, який і так вимушений ледве зводити кінці з кінцями.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко неодноразово ще під час пленарної роботи парламенту закликав колег по коаліції з Уряду відзвітувати по всім цим “фронтам”. Тому нехай в Уряді не сумніваються, що ми спитаємо “по-повній”!

Сергій Рибалка