В Україні більше 20% відсотків депутатів – колишні помічники

0
131

Як стати депутатом?

День починав однією Alma mater – відвідуванням рідної школи, а закінчував іншою – прочитав лекцію для студентів КНЕУ щодо роботи депутата та того, як ним стати студентам.

Про свою роботу і так пишу щодня на сторінці, тож вирішив і тут написати простий алгоритм того, як студент може стати депутатом.

Отже, найпростіший, як на мене, шлях – стати активістом партії. З чого почати? Вивчити програми, придивитися до діяльності й обрати ту силу, яка тобі найближча за духом. Тут, до речі, варто враховувати ще й фактори величини та віку організації. Так, в молодих партіях, які тільки починають свою розбудову, «пробитися» легше. Натомість в «монстрах», які в політичному житті вже багато років, молодь часто використовується лише для того, аби бути на побігеньках у поважних партійців.

Коли студент чи випускник стає активістом, він має усі шанси проявити себе – це і акції, і консультації в громадських приймальнях, і партійні конференції. Далі – варіантів декілька. Найактивніші та найпрацьовитіші отримують керівні посади в районних осередках, міських партійних структурах.

Таке партійне зростання вреш-решт перетворює активіста на потенційного кандидата в депутати щонайменше районної ради. Далі – знову ж таки, робота в районі, зустрічі з виборцями і врешті-решт перемога або принаймні гідна конкуренція на виборах до районної чи міської ради.

Наприклад, на минулих виборах до Київрада, у нас активісти, які вступили до Радикальна Партія Олега Ляшка під час Революції Гідності й одразу після неї, змогли скласти гідну конкуренцію в мажоритарних округах – їм довірили голоси тисячі виборців. І це при тому, що підготовка до виборів тривала лише два місяці.

Окрім будівництва власне партійної кар’єри, є ще можливість стати помічником депутата. На всіх етапах роботи в партії є шанс проявити свої здібності, тому часто депутати беруть собі в помічники саме людей з активу. Помічники депутатів проходять таку школу, що фактично стають готовими депутатами, які вміють і проекти рішень підготувати, і гідно виступити на комісії чи сесії. Відтак, помічники депутатів згодом потрапляють і до партійних списків, і балотуються по мажоритарці. Особливо якщо мова йде про помічників-керівників громадських приймалень, яких добре знають в конкретних районах.

Прикладів зміни статусу від помічника до депутата – безліч. Якщо казати тільки про нашу партію, то CASE STUDY може бути шлях Андрій Лозовий. Від помічника Олег Ляшко, він став депутатом та головоюФракція Радикальної партії в Київраді, а тепер Андрій – народний депутат Верховна Рада України.

Загалом в сьогоднішньому складі Київради щонайменше 20% депутатів – колишні помічники.

Приємно, що по завершенню лекції, одразу виявилися охочі приєднатися до нашої команди.

Якщо ви хочете стати депутатом і шукаєте молоду та амбітну політичну силу – приходьте святкувати День Києва разом з РПЛ Київ:
30 травня на вулиці Хрещатик, 27 (з 11:00 до 18:00)
31 травня на Співочому Полі (з 11:00 до 18:00).
Ви швидко знайдете нас, якщо шукатиме білі намети з символікою РПЛ.

Ви зможе поспілкуватися з народними депутатами та депутатами Київради – озвучити проблеми свого району, ініціювати зміни в своєму місті чи країні, а також познайомитися з нашою командою і долучитися до нас.

Олександр Вовченко