Український ліс або дружба з ЄС

0
115

Я б взагалі не реагував на цю безсовісну брехню.

Якби не нові заяви високопоставлених запроданців, що виправдовують Вето Президента на Закон №5495 про заборону експорту дров і криміналізацію контрабанди лісу-кругляка.

Та ще й критикують РПЛ, називаючи популізмом нашу боротьбу за збереження українського лісу.

Ну що ж, вчергове розкладу по полицях. Для тих хто думає, для тих кому не байдуже.

1. МОРАТОРІЙ НА ЕКСПОРТ ЛІСУ-КРУГЛЯКА ЖИТТЄВО ВАЖЛИВИЙ ДЛЯ УКРАЇНИ.
Як ми не раз наголошували, мораторій запроваджений з екологічних міркувань, проте дає і великий економічний позитив. Лише у 2017 році згідно даних ДФС та Держстату: інвестиції в деревообробку +2 млрд грн (двократний ріст!), несировинний експорт +4 млрд грн, податкові надходження +400 млн грн.

Сотні нових виробництв та тисячі робочих місць створено по всій країні завдяки мораторію!

Міністр екології Остап Семерак також справедливо наголошує на позитивному екологічному впливі мораторію.

2. ДОБРОПОРЯДНІ ЄВРОПЕЙСЬКІ ІНВЕСТОРИ БУДУЮТЬ ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ ЗАВДЯКИ МОРАТОРІЮ.
“Мораторій на експорт лісу-кругляка став для нас два роки тому вирішальним фактором на користь роботи в Україні. Адже це створює для наших інвестиційних проектів економічну перевагу” – каже Йохан Дунбек, співзасновник компанії зі скандинавськими інвестиціями “Українські лісопильні”, що вкладає в два нових деревопереробних заводи на Рівненщині 45 млн Євро.

Коли лише один європейський інвестор вкладає більше 1,5 млрд грн в українську деревообробку – хіба не не приклад успішної дії мораторію? Чи комусь не подобаються приватні інвестиції, і їм краще продовжувати набирати кабальні кредити МВФ і ЄС?!?

Європейські інвестори в Україні, вітчизняні деревообробники, провідні галузеві асоціації підтримують мораторій на експорт лісу-кругляка та дров! У нас на руках десятки офіційних листів від них та місцевих органів влади.

3. НЕДОБРОПОРЯДНІ ЄВРОПЕЙСЬКІ КОМПАНІЇ НЕЗАКОННО ІМПОРТУЮТЬ ЛІС-КРУГЛЯК З УКРАЇНИ.
Порушуючи 10-річний мораторій на експорт необробленої деревини та запроваджений з 2013 року Регламент ЄС EUTR, що забороняє імпорт дерев, які незаконно отримані в країні походження, європейські компанії напряму та через посередників незаконно імпортують ліс з України. Серед компаній, які фігурують в резонансному дослідженні британської організації «Earthsight» “ПРИЧЕТНІ ДО КОРУПЦІЇ” такі міжнародні гіганти як Schweighofer, Egger, Kronospan, Swiss-Krono, Mondi, Lenzing, JAF, International Paper, а також мережі через які вони реалізують продукцію: IKEA, H&M, DIY Wickes, Homebase, Hagebau, Obi і Hornbach, Leroy Merlin тощо. І у них дуже впливові “адвокати” і в європейських урядах і, на жаль, в українській владі. Впевнений, Ivanna Klympush-Tsintsadze це підтвердить.

4. КОНТРАБАНДА ЛІСУ-КРУГЛЯКА З УКРАЇНИ ДО ЄВРОСОЮЗУ МАЄ КАТАСТРОФІЧНІ МАСШТАБИ.
Аналіз «Earthsight» показує, що до грудня 2017 року митні органи ЄС зафіксували імпорт з України майже 1 млн кубометрів колод, які були заборонені для експорту мораторієм, встановленим парламентом за нашим з Олег Ляшко та однодумцями наполяганням ще у 2015 році.

Незважаючи на заборону експорту необробленої деревини, в 2017 році, за даними Єврокомісії, на територію ЄС з України імпортовано близько 500 тис. тонн (!) лісу-кругляка (350 тис. тонн імпортовано в Румунію, ще близько 100 тис. тонн до Польщі). До цього кричущого факту Viktor Vovk привернув увагу ще кілька місяців тому, після чого ми з Олег Ляшко одразу забили на спалах і офіційно звернулись до Прем’єр-міністра Volodymyr Groysman.

5. КОНТРАБАНДА ЛІСУ ПОСЛАБЛЮЄ ЕФЕКТИВНІСТЬ МОРАТОРІЮ ТА РОБИТЬ УКРАЇНУ СИРОВИННОЮ КОЛОНІЄЮ.
Мораторій на експорт лісу-кругляка діє. До його запровадження з України експортували майже 3 млн тонн лісу-кругляка на рік. Зараз під виглядом дров контрабандою вивозять десь до 0,5 млн тонн. Різниця разюча, але мораторій може принести ще більше користі – інвестицій, робочих місць та доходів українцям – за умови перекриття контрабанди лісу!

Проте через бездіяльність української влади і потурання контрабандистам, “чорним лісникам” та європейським корпораціям Україну перетворили на сировинну колонію. Згідно дослідження «Earthsight» “ПРИЧЕТНІ До КОРУПЦІЇ”: “ЄС, ймовірно, імпортує з України більше незаконно добутої деревини, ніж з усіх країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії разом узятих, і більше, ніж з будь-якої іншої країни в світі”!

6. КОНТРАБАНДУ ЛІСУ-КРУГЛЯКА З УКРАЇНИ ЗАОХОЧУЮТЬ ЄВРОПЕЙСЬКІ КОМПАНІЇ І ПОКРИВАЮТЬ УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ТА УРЯДИ ЄС.
Мільйон кубометрів лісу-кругляка – не голка у стозі сіна. Ми порахували, що лише у 2017 році з України під виглядом дров незаконно вивезли близько 14 000 вагонів з лісом-кругляком! Організувати їх контрабанду без сприяння корумпованих лісгоспів, митників, силовиків та урядників було б просто не можливо!

Закриваючи очі на порушення мораторію на експорт необробленої деревини з України ЄС підживлює масштабну корупцію та руйнує правові механізми в Україні. Не кажучи вже про екологічні наслідки та послаблення української промисловості і економіки… Та ще й намагаються “підкупити” український уряд кредитами за відміну мораторію!

Резюме дослідників «Earthsight»: “Якщо ЄС дійсно хоче допомогти, він повинен витрачати менше енергії на примус українського уряду щодо скасування заборони експорту колод і більше зосередитися на забезпеченні того, щоб його держави-члени виконували свої власні закони”. Тут, як то кажуть, NO COMMENTS.

7. ПРЕЗИДЕНТ ГАЛЬМУЄ БОРОТЬБУ З КОНТРАБАНДОЮ ЛІСУ-КРУГЛЯКУ
Тоді як Прем’єр та уряд по суті підтримали запропонований РПЛ план подолання контрабанди (тотальний огляд і фотофіксація вагонів з дровами, обмін інформацією з митницями ЄС і спільне розслідування, криміналізація контрабанди лісу та заборона експорту дров), Президент заветував наш з Олег Ляшко та колегами Закон №5495 про захист українських лісів.

Вето Президента на заборону експорту дров, під виглядом яких в ЄС незаконно везуть український ліс – великий подарунок “чорним лісникам”, контрабандистам лісу та європейським конкурентам українських деревообробників. І відвертий ляпас українським виробникам та суспільству в цілому.

8. МОРАТОРІЙ НА ЕКСПОРТ ЛІСУ ТА ДРОВ НЕ ПОРУШУЄ НАШИХ МІЖНАРОДНИХ УГОД
На Банковій наполягають на виключенні з Закону №5495 норми про заборону експорту дров, формально прикриваючись Угодою про Асоціацію з ЄС. Але як діючий мораторій на експорт лісу, так і підтримана парламентом заборона експорту дров, підпадають під виключення з Угоди про Асоціацію з ЄС та Угоди СОТ!

Скільки б не істерили на цю тему так звані “єврооптимісти”, факти річ вперта. Мораторій (і діючий “лісовий” і заветований Президентом “дровяний”):
a) є недискримінаційними – заборона експорту українського лісу-кругляка розповсюджується на всі країни;
b) носить тимчасовий характер, безпосередньо пов’язаний з існуванням екологічної загрози (відповідає статті XX(g) ГАТТ 1994 щодо можливості країн-членів СОТ вживати заходи для збереження природних ресурсів, які вичерпуються, якщо такі заходи застосовуються разом з обмеженням внутрішнього виробництва чи споживання);
c) узгоджується з положеннями статті ГАТТ 1994 XI:2(а) (щодо можливості запровадження країнами-членами СОТ тимчасових заборон чи обмежень експорту товарів з метою попередження чи послаблення критичного дефіциту товарів, що мають вагоме значення для країни, яка експортує);
d) відповідає Пункту (b) (iii) Статті XXI «Винятки з міркувань безпеки» – «Ніщо в цій Угоді не повинно тлумачитися: як перешкода будь-якій стороні у здійсненні будь-яких дій, які вона вважає необхідними для захисту суттєвих інтересів своєї безпеки: що вживаються під час війни чи інших надзвичайних обставин у міжнародних відносинах».
e) не порушує й Угоди про Асоціацію з ЄС, адже Статтею 36 «Загальні винятки» чітко визначено, що «Ніщо в цій Угоді не повинно тлумачитися як таке, що перешкоджає вжиттю або застосуванню будь-якою Стороною заходів згідно зі Статтями XX та XXІ ГАТТ 1994 та їх примітками щодо тлумачення, які включено до цієї Угоди і є її невід’ємною частиною».

9. ІНШІ КРАЇНИ ЗАХИЩАЮТЬ СВОЮ ПРИРОДУ ТА ЕКОНОМІКУ
Заборона або суттєві обмеження на експорт лісу-кругляка діють у понад 30 країнах світу! У тому числі в Канаді (з 1906р.), США (з 1926р.), Бразилії (з 1969р.), Малайзії (з 1972р.), Індонезії (з 1985р.), В’єтнамі (з 1992р.), Новій Зеландії (з 1993р.)…

Почитайте, для прикладу, Угоду про вільну торгівлю України з Канадою. Вона дуже повчальна. Адже на постійній основі дозволяє Канаді виключення з режиму вільної торгівлі для “експорту деревини усіх видів”. Тобто Канада може безстроково обмежувати експорт лісу-кругляка. А почали вони ще у 1906 року – 112 років тому. Цікаво, правда?


Чому ж стільки крику про “антиєвропейськість” та “зайвість” мораторію на експорт лісу-кругляка та заборону експорту дров? Причому одночасно від агентів впливу інших країн в українському уряді та з Банкової. Тому що інтереси контрабандистів, “чорних лісників”, корумпованих силовиків та потужних європейських корпорацій і урядів країн ЄС в цьому питанні ситуативно співпали.

Багато кому Україна вигідна в ролі сировинної колонії. Багато кому, але не нам – українцям!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here