Тимошенко попереджає про виникнення нової годівниці для корупціонерів

0
70

Юлія Тимошенко передала постійниму представнику МВФ в Україні Жерому Вашеру пропозиції від «Батьківщини» щодо проектів, головна суть яких полягає в тому, щоб реформи, запропоновані МВФ, були максимально безболісними для людей і не позбавляли їх «ресурсів для життя».

Під час зустрічі лідер «Батьківщини» дала оцінку низці законопроектів щодо співпраці з МВФ та Світовим Банком, запропонованих урядом і тих, які потребують додаткової дискусії.

Зокрема, на її думку, розбіжності законопроекту щодо тарифів №2029а «можуть призвести до соціально-економічного колапсу».

Тимошенко вважає, що новації законопроекту №2045 щодо удосконалення системи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб провокують створення «нової корупційної годівниці», оскільки в законопроекті не передбачені умови проведення відкритих конкурсів на придбання майна збанкрутілих банків.

Дискусійним, як зазначила Голова фракції, є й законопроект №2956, ухвалення якого уряд пов’язує з умовами отримання позики МВФ.

«Ми здивовані тим, що цим законом практично надається право змінити в тіньовому режимі власника майна, що є в державній власності, та має борги перед НАК «Нафтогаз України», – пояснила Тимошенко

На її думку, спочатку потрібно розібратися із структурою боргу підприємств-боржників «Нафтогазу», а вже потім – проводити відкриту та чесну приватизацію за аналогією з приватизацією «Криворіжсталі».

За словами Юлії Тимошенко, процедура банкрутства може застосовуватися до підприємств з недержавною формою власності, але для державних підприємств має бути застосована лише одна процедура – прозора приватизація.

Також лідер «Батьківщини» висловила здивування, що в урядовому законопроекті №2172 про внесення змін до Державного бюджету щодо корегування доходів бюджету в частині ПДВ пропонується ці надходження «додатково спрямовувати на відшкодування ПДВ, а це 12 млрд. грн., замість того, щоб скасувати податок на пенсії для працюючих пенсіонерів, що коштує 1,9 млрд. грн.»

Під час зустрічі також обговорювалося й питання ціни на газ для населення.

Постійний представник МВФ в Україні Жером Вашер вважає, що питання збільшення тарифів для населення має йти паралельно із запровадженням програм з енергоефективності, а ця думка співпадає з позицією «Батьківщини».

_APM3706

Окрім цього, він наголосив на необхідності мобільної та прозорої діяльності Фонду гарантування вкладів.

«Ми хочемо бачити Фонд, який належним чином і оперативно відшкодовуватиме кошти вкладникам. І, як і ви, хочемо бачити його прозорим та позбавленим проблем стосовно його управління», – наголосив він.

Жером Вашер також висловив впевненість в тому, що «Україна не зійде зі стежини перетворень, на яку вона міцно стала».

Андрій Павловський