Що робити, якщо до тебе прийшли з обшуком: інструкція для активіста

0
225

Якщо у тебе проводять обшук – значить ти вже зробив щось не так.

Що саме? Ти пустив до своєї квартири оцих мусорів, які зараз перетворять твою хату на Ірак, В’єтнам і Афганістан разом узяті.

Мама не навчила тебе не відкривати двері невідомим дядям і ти сам відкрив двері. Це ключова помилка, адже наступні інструкції стосуються тільки тих випадків, коли ти не лежиш пикою в паркет під дулом автомата.

1. У тебе в телефоні має бути номер бодай одного адекватного адвоката, який приїде усе це розгрібати. Так от – дзвони адвокату.

2. Після того як подзвонив адвокату – дзвони всім. Порядок такий: депутати, активісти, журналісти, правозахисники, мама з татом. Мама з татом зазвичай не знають як самих себе захистити, а пересічним активістам під час масових репресій вони тільки шкодять.

3. По-тихому вже не вийде – кричи. Здіймай галас, грюкай, кричи, зроби все, щоб принаймні сусіди знизу помітили, що у тебе в квартирі відбувається щось нездорове.

4. Той, хто порушує твої права – одразу втрачає власні. Якщо обшук проводиться неправомірно, то твоє право і обов’язок – такому обшуку перешкоджати. Щоб обшук став неправомірним, менту достатньо порушити хоча б одне твоє право. Наприклад, якщо він не дає тобі викликати адвоката, або перешкоджає адвокатові потрапити в приміщення де проводиться обшук – обшук автоматично стає неправомірним.

Якщо мент, поняті чи інші особи не представляються під час обшуку – обшук неправомірний. Якщо тебе не ознайомлюють з постановою суду про обшук – обшук неправомірний.

Ти маєш право не ознайомлюватися з постановою суду про проведення обшуку без адвоката. І от ми знову опиняємося в зачарованому колі: якщо адвоката при ознайомленні з постановою суду немає, а ти його вимагаєш і тобі відмовляють – обшук неправомірний.

5. Фіксуй всі дії ментів на камеру, або, ще ліпше – вмикай стрім. Якщо у тебе є смартфон, достатньо просто увімкнути відповідний додаток, підключитися до Wi-Fi і попросити друзів, щоб розкидали відео по соцмережах і ЗМІ.

6. Не давай жодних пояснень, нічого не підписуй, ні з чим не ознайомлюйся. Для цього у тебе є два твоїх права: стаття 63 Конституції України та право на правову допомогу.

7. Якщо тобі кажуть, що твого адвоката не допустять, але можуть викликати державного – не відмовляйся. Хай ментівський адвокат покатається містом. Ніхто не позбавляв тебе права відмовитись від його послуг, щойно він приїде. Це, знову ж таки – твоє право.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here