Радикальна партія: в опозиції можна бути ефективнішими за владу

0
98

Напередодні фракція Радикальної партії в парламенті вперше в історії незалежності України звітувала про роботу, яку було пророблено за 4 роки після обрання до Верховної ради. Попри перебування в опозиції, «залізна команда» Олега Ляшка змогла реалізувати низку важливих для країни ініціатив, на які не спромоглися провладні фракції. Це ключовий аргумент для підтримки нашої політичної сили і нашого лідера на виборах наступного року.

Замість обіцянок на майбутнє, фракція Радикальної партії Олега Ляшка вважає своїм обов’язком розповісти виборцям та всім українцям про наші здобутки у Верховній раді 8-го скликання. Ключові досягнення напередодні озвучив наш лідер Олег Ляшко. За цей період наша команда домоглась ухвалення понад 100 важливих законів та ініціатив у економічній, зовнішньополітичній, соціальній сферах. Серед них такі знакові, як закон про декомунізацію, позбавлення Віктора Януковича звання президента, а також звернення до Вселенського патріарха із закликом надати автокефалію українській церкві.

Ми не просто критикуємо владу, а пропонуємо конструктивну альтернативу. І якщо в опозиції ми є лідерами з ефективності, то можна тільки уявити, яких результатів досягнемо, у разі, коли отримаємо більшість у парламенті.

Перший блок – наші безпекові ініціативи. Радикальна партія Олега Ляшка не підтримала запровадження воєнного стану в первісній редакції від Президента, яка передбачала фактичне скасування виборів глави держави. Лише зусиллями нашої фракції в парламенті вдалось ухвалити збалансований документ, і захистити конституційні права громадян, та не дати президентській команді узурпувати владу, скасувавши вибори.

Протягом чотирьох років в парламенті ми системно підтримували підвищення обороноздатності країни, всі ініціативи, спрямовані на поліпшення соціального захисту для військових, прикордонників, рятувальників, правоохоронців. Ми також усіляко підтримуємо усі починання, пов’язані із популяризацією і героїзацією українських захисників.

Саме Радикальна партія ініціювала звернення до Конгресу США про пряму оборонну угоду із Україною, за нашою ініціативою Росію визнано державою агресором. Крім того, ми ще 2015 року ініціювали законопроект про розірвання договору про дружбу і співробітництво із Росією, який сьогодні, за 4 місяці до виборів вносить на розгляд парламенту Президент. Також ми були авторами законопроекту про націоналізацію майна країни-агресора, проте провладні фракції блокують його ухвалення. За нашої ініціативи Верховна рада денонсувала низку угод про економічне та військове співробітництво з Росією, проте ключові з них, такі як угода про перебування Чорноморського флоту в Криму, досі чинні.

Другий блок – економічні питання. Для Радикальної партії підтримка вітчизняного товаровиробника – не слоган, а набір цілком конкретних ініціатив та програм, які нам уже вдалось втілити в життя навіть попри перебування в опозиції до діючої влади.

Зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка є послідовним поборником мораторію на продаж землі, а також ключової ролі середнього та дрібного фермера у розвитку аграрного комплексу України. Ми ініціювали подання до Конституційного суду про можливість внесення до Конституції положення, за яким фермерство буде офіційно визнано основою аграрного устрою України. І Конституційний суд підтримав наше подання. Ми цілеспрямовано з року в рік підтримували збільшення фінансування дотацій українським аграріям, але не тільки і не стільки крупним агрохолдингам, скільки невеликим господарствам, які дійсно потребують державної підтримки.

Одне з ключових досягнень за ці роки – ухвалення закону про створення Експортно-кредитного агентства та цілої системи підтримки вітчизняного експорту. Йдеться про здешевлення кредитування, гарантування та страхування контрактів, а також про консультаційну підтримку. Подібні інститути діють в усіх успішних країнах. Без таких інструментів ми не можемо на рівних конкурувати із китайськими чи євпропейськими виробниками. На жаль, окремі чиновники блокують початок його реальної роботи, але ми продовжуємо боротися.

Також ми домоглися ухвалення у першому читанні законопроекту «Купуй українське – плати українцям», мета якого – максимальний перехід на закупівлі вітчизняних товарів за кошти платників податків, підтримка українського якісного високотехнологічного бізнесу. Ми повинні купувати не французькі гелікоптери, а вертольоти «Мотор Січі», не китайські турбіни, а продукцію харківського «Турбоатому».

Саме фракція Радикальної партії Олега Ляшка була ініціатором і «криголамом» радикального збільшення мінімальної зарплати вдвічі – з 1600 до 3200 грн. Але в реаліях сьогодення і досягнутого рівня в 3700 грн. замало. Тому ми будемо домагатися зростання цього показника до 6000 грн. На сьогоднішній день понад 4 млн людей живуть на мінімальну зарплату, і здійснивши таке збільшення, ми зможемо отримати додатково до бюджету 40 млрд. грн. Це дасть змогу упорядкувати виплати військовим, чорнобильцям, провести справедливий перерахунок пенсій.

Проте для того, аби в країні з’явилися об’єктивні передумови для такого збільшення мінімальних соцстандартів, слід створити фундамент для здорового та ефективного функціонування бізнесу. Саме тому фракція Радикальної партії стала одним із ініціаторів мораторію на перевірки бізнесу, а також зменшення єдиного соціального внеску з 37% до 22%.

Ми також підготували і провели через парламент низку документів, спрямованих на підтримку вітчизняних підприємців: добилися мораторію на вивезення лісу-кругляку (обсяг контрабандного ринку понад $5 млрд), що дозволить розвиватися нашій переробній промисловості; втричі підняли вивізне мито на металобрухт, аби зберегти понад 200 тисяч робочих місць на підприємствах гірничо-металургійного комплексу; заморозили індексацію земельного податку для промислових підприємств; домоглися розстрочки для сплати імпортного ПДВ на нове обладнання, що дозволить форсувати модернізацію виробничих потужностей; знизили ставки ренти на видобуток власного газу задля забезпечення енергетичної незалежності України.

Ми також ухвалили низку законопроектів, які відкривають можливості для зміцнення нашої фінансової системи та активізації кредитування, зокрема, про єдиний кредитний реєстр, про забезпечення прав кредиторів та позичальників. Утім, все ще багато документів не знаходять розуміння у провладних фракцій. Навіть якщо їх підтримують міжнародні експерти.

Третій блок – це нашісоціальні ініціативи.

Саме фракція Радикальної партії Олега Ляшка домоглась в бюджеті на 2019 рік збільшення фінансування на програму «Доступні ліки», розширення її на онкологічні захворювання. Крім того, ми були ініціаторами повернення і забезпечення фінансуванням регулярних профілактичних оглядів. Ми внесли до парламенту пакет законопроектів, який дозволить знизити в 2-3 рази вартість ліків. Йдеться, зокрема, про обмеження рентабенльності, скасування ПДВ на ліки, запровадження жорсткого державного регулювання цін у цій сфері, кримінальної відповідальності за торгівлю фальсифікатом.

Ми турбуємось про здоров’я нації. Одна із наших ініціатив спрямована на звільнення від податку на нерухомість спортивної інфраструктури. Також ми домоглися збільшення фінансування науки у бюджеті на 2019 рік.

*

Це лише ключові законопроекти і результати роботи фракції Радикальної партії Олега Ляшка за чотири роки роботи в парламенті. Низку з них нам доводилось пробивати через стіну нерозуміння з боку провладних фракцій. Адже багато що з запропонованого нашою фракцією не подобається діючій владі і вона готова ставити палиці в колеса навіть там, де йдеться про інтереси держави. Серед таких прикладів – досі не ухвалений ініційований нами законопроект про імпічмент президенту, про спеціальні слідчі комісії та багато економічних проектів. Утім, переконаний, що енергії та професіоналізму нашої команди вистачить для того, щоб впровадити ще більше важливих і потрібних для людей законів після перемоги на виборах наступного року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here