Про "договорняки" та їхній вплив на місцеві вибори

0
83

Новий закон про місцеві вибори за відкритими списками авторства Денисенка, Чижмаря, Попова…проголосований парламентом в першому читанні приречений бути проваленим при остаточному прийнятті. 

І виною цьому не недолугість закону а договорняки між політиками які мали місце напередодні голосування за звільнення Валентина Наливайченка з посади голови СБУ.

Наприклад чинним міським головам Києва Віталію Кличку (голова партіі УДАР) та Львова Андрію Садовому (голова партіі “Самопоміч”) було надзвичайно важливо, щоб вибори міських голів відбувались в один тур. В той же час всі три запропонованих парламенту законопроекти передбачалали виключну норму про вибори міських голів в два тури. В другому турі посаду міського голови може втратити як Кличко так і Садовий чим поховати як свої так і своїх партій політичні переспективи. Саме тому ці два мера-політика розміняли голосування своїх політичних сил за відставку Наливайченка на норму закону про однотурові вибори міських голів. Як виявилось мерське крісло для Кличко та Садового важливіше ніж принциповий патріот Наливайченко в кріслі голови спецслужби.

Підтвердженням всьому написаному є позиція представників “Самопомочі”, що новий закон про місцеві вибори за який вони голосували в першому читанні ні в якому разі в цілому приймати не можна і нехай краще залишається старий закон (який передбачає вибори міських голів в один тур, змішану систему виборів і закриті списки) бо інакше потоп. Вторить “Самопомічі” в цьому питанні і спікер парламенту Володимир Гройсман який пропонує тимчасово на два роки до закінчення децентралізації обрати місцеву владу за старим законом.

Як бачимо візантійство, лукавство та продажність перемагають здоровий глузд і передвиборчі обіцянки політиків.
Напередодні парламентських виборів всі як один, політики включаюч.и Кличка (БПП -УДАР) і Садового (“Самопоміч”) обіцяли вибори мерів в два тура і відкриті виборчі списки а тепер заради збереження за собою владного мерського крісла наплювали на обіцяне людям

Ігор Мосійчук