Паризький поворот на Близькому сході

0
60

Минулого тижня в столиці Франції відбулась серія терактів, що забрала життя близько ста п’ятдесяти парижан та гостей міста (за даними Guardian, 158 загиблих). 

Теракти відбулися біля стадіону Стад де Франс, де проходив матч між збірними Франції та Німеччини, на вулицях міста в районі Лувру та кафе “La belle equipe”. Кривавою кульмінацією став акт насилля в театрі “Батаклан”, де група молодих терористів захопила більше тисячі заручників. Як повідомили звільнені заручники терористи вільно і без акценту спілкувалися французькою мовою, що ще раз дає привід наголосити на прекрасному пропагандистському інструментарію ісламістів, що хотіли цим підкреслити французьку національность смертників.

Закономірним наслідком став штурм театру і звільнення більшої частини заручників. Однак, цікаво чому французьке керівництво не розпочало переговори із бойовиками і не розробило мирний план для врегулювання конфлікту, але не будемо циніками і зауважимо, що саме так діють силові структури в цивілізованих країнах, коли громадянину загрожує небезпека, що є важливою характеристикою здорового функціонування державних інституцій. Слід зазначити, що в ході штурму бойовики підірвали себе, тим самим забравши життя чотирьох поліцейських. Після теракту силові відомства розпочали широкомасштабні затримання підозрюваних в теракті, які тривали на протязі всього останнього тижня характеризуючись дрібними перестрілками з ісламістами.

Проте, полишимо загальний огляд подій і спробуємо розібратися, які геополітичні наслідки мала “чорна п’ятниця” в Парижі. По-перше, теракти спровокують проведення більш активної військово-міжнародної політики французької держави і перші спалахи цієї активності, можна було простежити наступного дня, коли французька авіація завдала велику кількість авіаударів по столиці ІДІЛ – Рака. По-друге, можемо відмітити початок певної співпраці військових відомства Франції і РФ на чому так активно наголошує Міністерство Оборони Кремля. По-третє, теракти спровокують масову демагогію правих партій, що займають про кремлівську позицію, а це вже негативна тенденція для української держави, тому що вони можуть лобіювати зняття, навіть тих економічних обмежень, які здобувалися на дипломатичних фронтах і кривавими зіткненнями в донбаських степах, де українські воїни доводили всьому світу, що Україну варто підтримувати.

Однак, зупинимося на співпраці Франції і Росії, яка активно пропагується військовим відомством РФ. Звісно, що Кремль розраховує не просто на бомбардуванні позицій ІДІЛ, а в перспективі бажає активної підтримки Оландом наступу сирійської армії, бо російська авіація не досягає намічених цілей. Підтримки потребує також шиїтська коаліція, яка стало ядром наступальних сил. Іранські загони на пару з Хізбаллою очолюють бойові дії на півдні Алеппо, де зараз вирішується доля сирійського конфлікту. Однак, прорвавши лінію фронту шиїтська коаліція не змогла розвинути наступ і зустріла жорстокий опір повстанців, які змогли подолати внутрішні протиріччя. Зараз на лінію фронту прибувають сотні повстанців, які готові дати вирішальний бій. Розуміючи, що позиційні бої приведуть до обезкровлення асадо-шиїтської коаліції і контрнаступу повстанців, який може призвести до прориву фронту і непередбачуваних наслідків. Росія намагається підвищити активність допомоги, шукаючи зовнішньополітичні орієнтири.

При цьому, не варто розраховувати на політичну підтримку Асада Францією, бо міжнародна коаліція не зрозуміє подібну авантюру Оланда і це призведе до конфронтації зі всім цивілізованим світом. Скоріше французи підтримають курдські формування і прозахідні повстанські угруповання, а з Росією прийме спільну участь, хіба в ударах по позиціями ІДІЛ. Сподіватися на зміну геополітичного курсу на близькому сході однієї з провідних держав Європи не варто.

Але можна відзначити, що паризькі теракти внесуть нову кров в близькосхідну партію, що ще раз підтверджує непередбачуваність цього регіону. Про що постійно згадують американські аналітики штабу ЦРУ, читаючи зранку новини з фронтів, нервово палячи сигарети і подумки думаючи про те, що з часом варто змінити роботу.

P.S. Поки відбувалося написання статті ісламісти завдали нового удару захопивши заручників в готелі Radisson Blu в столиці Малі Бамако. Символічно, що серед заручників опинилися громадянини Франції.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here