Надії Кремля на безлад в Європі знову не справдилися

0
96

Доброго здоров’я, друзі!

Дід Свирид знов заступає на бойовий пост сільського наблюдатєля і бажає всім бадьорого настрою, удачі та матеріального благополуччя.

Заварюєм чай-каву і продовжуєм спокойно та без істєріки розбиратися в суті проісходящих собитій. І сьогодні варто почати з Мукачева. Бо це зараз сама гаряча тема.

Закарпаття – прекрасний край, сріберна земля з феноменально працьовитими і законослухняними людьми. Географічно та ментально це не Західна Україна, а скоріше Центральна Європа. Господь, коли розпреділяв земні блага, дивлячись на місце, де буде Закарпаття, знаходився наверно в особливо хорошому настрої. Бо щедро наділив цей край усім, що душа бажає. Гори, природа, свіже повітря. Потом видно подумав, і для соблюдєнія світової гармонії поселив у Закарпатті особливо дурних начальників. Бо єслі би в світі проводилася Спартакіада між наіболєє корумпованими регіональними елітами, то закарпатське начальство стабільно брало би в дисципліні «тупа самоуверенность» призові місця як в командном, так і в індивідуальном зачотах. Оставляя позаду себе не лише донбаських донів, но і среднєазіатських баїв.

Це, до речі, харакретна риса краю з давніх-давен, бо ще за Австрії, потом при чехах та мадярах, а згодом і при комуністах, закарпатське начальство завжди виділялося особливим самодурством. Прекрасна природа і толерантне населення породжує в тих самодурів солодку ілюзію безкарності і вони швидко втрачають почуття реальності. Хитрі ж закарпатці, котрі знають своїх начальників як облуплених, щоразу вибирають у Верховне шапіто особливо шедевральних унікумів. А потом п’ють вино і ржуть, спостерігаючи як вся Україна за голову хапається і не знає, що робити з тими шуфричами, балогами, блюками і другими мудачуками.

Но єсть у Закарпаття особенность. Якимось неісповедімим образом, Закарпаття регулярно відіграє роль бананової шкоринки, на якій підховзуються найтупіші з общедержавних бандитів напередодні всіх грандіозних шухерів. І саме странне, їм це дуже-дуже нравиться. Бо беруть і підховзуються вдруге і втретє. Чи може в тих бандитів пам’ять коротка? Чи вони забули гарячу весну в Мукачеві 2004-го і чим все закінчилося?

Зараз всі обговорюють мукачівські події, дід тоже скаже пару слів. Нехай добрі мукачівські ізбіратєлі на діда не обіжаються, але всьому є свій предєл і Ланя нада сажать в тюрму. І Верховне Шапіто має проголосувати 450 голосів «за». Сам Ланьо має нажать кнопку «за» двічі, або тричі. Шоб була уверенность, шо тюремні мури надійно захистять його жізнь від разного рода неприятностей.

Нехай діда ізвіняють і добрі симпатики Правого сектору, але Закарпаття отстоїть від АТО на півтори тисячі кілометрів. Їздити в тилу з оружієм і стріляти в живих людей єсть злочин. Тому винних в цьому злочині тоже нада в тюрму. Но перед тим їх нада з позором вигнать із Правого сектору, а знаки разлічія з них має сорвать лічно Ярош. Після цього на сцену має вийти уважаємий Пйотр Алєксєєвич, солідно прокашлятися і члєнораздєльно пояснить народу, шо собственно случилося. І главне, шо він предприйняв, шоб подобноє більше не повторилося. Особенно акцентіруя на діях влади по іскоренєнію корупції на кордоні і в правоохранітєльних органах. А потом презрітєльно глянуть в сторону Кремля, де розчаровано закупорюють радісно відкриті бутилки шампанського.

І шото дідові підказує, шо коли Мудачука нарешті посадять, то в камеру йому під пулєнєпробіваєме стекло помістять картину величного мукачівського замку Паланок. Щоб Мукачево постійно було в нього перед глазами, визивая депресію і непроізвольне мочеіспусканіє. Як місто його вічної ганьби і позорних провалів.

На международних фронтах всьо в рамках діагноза – шантаж греків зійшов на циганський пшик, бундесфрау Меркель проявила нордічеську твйордость і хладнокровіє. Вместо 60 мільярдов євро Меркель согласна дать Ципрасу 10, но с условієм, шо греки проявлять трудолюбіє і ответственность. В рядах ЄС восттанавлюється образцовий орднунг, надєжди Кремля на бардак в Євросоюзі в очередний раз оказалися тщетними.

Тєм временєм, захолустна Уфа на пару днєй превратилася в Нью-Васюкі і туда заїхали з гастролями сразу два цирки – БРІКС і ШОС. Про факірів і шпагоглотатєлєй із восточних стран, які развлєкали публіку всякими фокусами-покусами, строя воздушні банки із условними дєньгами, дід уже розказував, повторюватися не буду. У простодушних зрітєлєй обіщанія льогких нетрудових доходов визвали радосне возбуждєніє, вони наївно хлопали в ладошки, не утруждаясь задать собі вопрос – чому страни вступаючи в БРІКС ілі ШОС нємедлєнно сталкуються з крупними економічними неприятностями. Може тим БРІКС і ШОС пороболено? Ілі над тими цирками довлєєт якето проклятіє карпатських мольфарів? Бо вслєд за Бразілією та Індією начала тріщать даже економіка Китаю. Розгадка цього фокуса проста – все, за шо береться Владімір Владімірович, постєпенно превращається в прах і пепел. Наблюдаєм.

Собитія глобального порядку не должни нам затулять долі конкретних людей. В першу чергу наших героїчних співвітчизників, які сидять в московських тюрмах. Пользуясь случаєм, дід Свирид щиро і сердечно вітає талановитого українського режисера Олега Сенцова з днем народження!

Олег покашо сидить в російській тюрмі по надуманому обвінєнію, но времені зря не тєряє. Вже написав книгу оповідань, яку презентували на днях в Одесі на кінофестивалі, а тепер пише роман. І по всьому видать вийде з тюрми не лише відомим режисером, но і знаменитим письменником. Побажаєм Олегу видержки і творчого натхнення.

Сохраняєм бадьорий бойовий дух, держим кулаки за Надю Савченко, Олега Сенцова і всіх наших полонених, помагаєм Армії та читаєм repka.club.

І слєдім, шоб віздє парядок був! А не те, шо січас.

Свирид Опанасович