Керівництво аграрної галузі доводить Державну зернову корпорацію до банкрутства

0
97

Скільки ниточці не витися – «кулівлоб» не минути

Чому усунули голову депутатської групи, яка вивчає багатомільярдну корупцію уряду Яценюка, свободівця Олега Осуховського? Вчора 7 травня 2015 року під час чергового засідання депутатської групи, яка вивчає інформацію про багатомільярдну корупцію в урядах Азарова та Яценюка, очільника цієї групи свободівця Олега Осуховського змістили з посади. Блискавично і одностайно. Під режисуванням Антона Геращенка і руками депутатів з групи Коломойського.
Пояснення гекачепістів просте. Мовляв, Осуховський хотів проводити засідання комісії відкрито за участю ЗМІ. А по-друге, на кожному засіданні почали спливати нові мільярдні факти корупції Яценюка. Тому рятуючи нерядового «кулювлоба», а також за достовірною інформацією з серйозною фінансовою мотивацією, путчисти в одностайному пориві змістили голову групи.
Адже щойно група була сформована, замість спеціальної слідчої комісії, як того вимагали депутати-свободівці, технологи Яценюка спеціально підтримали ідею, щоб групу очолив Олег Осуховський. Далі групу обмежили в часі і повноваженнях. Яценюк забезпечив ігнорування участі в роботі представників державних підприємств і урядових структур, напевно, за домовленістю з Банковою групу так само ігнорила і Генпрокуратора. Спектр діяльності групи намагалися звузити часом роботи уряду Азарова і виключно фактами, оприлюдненими Гордієнком. Яценюк сформував у групі своє залізобетонне лобі, підсиливши його ударною групою клікуш Коломойського. А щоб не було ексцесів, на групу вирішили не пускати журналістів. Як результат, Яценюк планував, що робота групи під головуванням Осуховського зазнає фіаско. Факти корупції Азарова підтвердяться, а «за дрібні промахи» Яценюка покарають цапів-відбувайлів. «Свободу» знеславлять. Шуби – суддям, і – «три нуль» гарантовано.
Але сталося не так, як гадалося. Не пустили пресу – Олег Осуховський оприлюднював матеріали на брифінгах. Призначили роботу на вихідні, щоб звести її ефективність до нуля, Олег Іванович заставив повернутись депутатів з Мальдівів і працювати. І щодня, як сніговий ком, наростали нові факти корупції. Тому, щоб Олег Осуховський, як голова комісії, не оприлюднив вбивчі для Яценюка факти з трибуни, його змістили.
Тепер чому до цього приєдналися депутати інших фракції, в тому числі Президентської. Відповідь проста. Корупція має двох суб’єктів: очільника уряду, який благословляв схеми, напевне, незадарма, і котрогось з олігархів, хто користувався можливостями. Тому результативна діяльність комісії Осуховського – це удар по всіх корупціонерах та олігархах. Саме тому їхні ляльки в парламенті, забувши про реноме, кинулися рятувати Яценюка і патронів, адже, як виявилося, всі вони в одному човні. А вчора під удар групи потрапив і новий фаворит олігархів – Андрій Іванович Садовий-Мальдівський. Так олігархи могли втратити і мільярдні заробітки, і майбутнє.
З’явилась інформація про багатомільярдні зловживання вже нового керівництва Міністерства аграрної політики, яке за квотою партії “Самопоміч” очолює Олексій Павленко (докладніше: glavcom.ua):
Державна продовольчо-зернова корпорація України
– збитки 162,3 млн. грн. внаслідок зайвої сплати страхових платежів ПрАТ «СК «Гарант Престиж»;
– безвідсоткове кредитування компанії «Гранум Інвест» у сумі 521,9 млн грн за непоставлене зерно, яке здійснили ДПЗКУ» Якубович та Бровді (очільник закарпатського “Народного Фронту”) в передостанній день свого перебування на посаді.
Крім порушень, оприлюднених М.Гордієнком, є інформація про багатомільярдні зловживання вже новим керівництвом ДПЗКУ, оприлюднені інтернет-виданням “Главком” з відповідними підтверджуючими документами.
Зокрема, це:
– закупівля 55 тис. т. кукурудзи у Noble Resources за завищеною ціною, що призвело до збитку у 852 тис. дол.;
– зміна умови визначення ціни в китайському контракті без погодження з Урядом (тобто, зменшення ціни кукурудзи з 400$ до 300$ за тонну), внаслідок чого втрати за 13 років контракту можуть становити 4 – 5 млрд. дол.;
– кредитування приватних компаній за рахунок державної компанії, а саме: 100% передплати (більше 160 млн. грн.) у вигляді заставних складських свідоцтв приватним підприємствам, до яких мають відношення сьогоднішні менеджери ДПЗКУ.
Таким чином, є всі підстави стверджувати, що сьогоднішнє керівництво аграрної галузі свідомо доводить Державну продовольчо-зернову корпорацію до банкрутства з метою віддати її на приватизацію.
Фактично відбувається переливання фінансових ресурсів з державних підприємств в приватні. Робиться це не лише з метою вкрасти державні кошти. Головна мета – це підготувати державні підприємства до приватизації, попередньо “сформувавши” думку про те, що держава не є ефективним менеджером. І дивним чином, факти кредитування приватних структур (зокрема “Сільгосппродукту” у сумі 160 млн. грн.) та намагання дискредитувати ДПЗКУ зривом виконання контракту з Китаєм співпадають із заявами міністра Павленка про необхідність приватизації державних підприємств аграрної галузі.
Питання: в кого сьогодні є кошти купити ці підприємства? Відповідь – лише у власників приватних аграрний компаній, які сьогодні зайшли у владу і “керують” аграрною галуззю. А це – група аграрних олігархів (зокрема, Бахматюк) та олігархічна група “Самопомочі” на чолі з Мірошниченком і Павленком, які отримали кошти з державних підприємств і збираються їх використати для приватизації цих підприємств».
І це лише квіточки. Кожне нове засідання групи вело до оприлюднення ще більш кричущих фактів корупції в уряді. Тому й ляльки олігархів кинулися в «паслєдній і рєшитєльний бой»…
Останнім часом вражає інфляція думок «гіганта мислі» «Народного Фронту» Антона Геращенка. Але у вчорашньому ефірі «112 каналу» він, блукаючи колами брехні, випадково забрів у правду. «Нє па Сєньке шапка» – заявив еквілібрист з чортовими колесами. І тут я з ним не можу не погодитися…

Юрій Сиротюк