Фондовий ринок України потребує серйозного та масштабного вдосконалення

0
197

Багато хто з моїх колег має доволі песимістичний погляд на долю українського фондового ринку, який, як і раніше, живе своїм важким життям, не пов’язаним із мінливістю на світових ринках капіталу.

І хоча місцеві фондові індекси деколи показують рекордні рівні, проте обсяги угод і біржових контрактів продовжують залишатися дуже незначними, а різні ризики, навпаки, зростають. Який вже рік поспіль український ринок акцій залишається занадто вузьким і дешевим.

Чому так відбувається? На думку більшості трейдерів і аналітиків тому, що наш національний фондовий ринок вимагає серйозного і масштабного вдосконалення на законодавчому рівні, а також він відрізняється від розвинених ринків відсутністю сучасних технологічних можливостей.

За допомогою правил біржових торгів, ухвалених ще наприкінці 90-х років минулого століття, і старих технологічних рішень ми ніяк не зможемо заробити конкурентні переваги в жорсткій боротьбі за інвесторів і великих гравців на ринках капіталу. На словах у наших топ-чиновників і нардепів одне, а на ділі вони не хочуть брати за орієнтир американський фондовий ринок, який у березні нинішнього (2018 року) відзначив 9-річчя “бичачого” тренду. Щоправда, окремі корекції давали право експертам та аналітикам стверджувати, що цей ринок вже є перегрітим.

І все ж для чиновників і фахівців цієї галузі діяльності, хто будував в Україні ринок цінних паперів на основі англосаксонської моделі права (мені вперше в 1994 році довелося закінчити спеціалізовані навчальні курси з фондового ринку у Вашингтоні, відвідавши одну з основних фондових бірж США NASDAQ), важливо зрозуміти причини такого тривалого зростання американського ринку, і з цього винести для себе науку. О

тже, основними причинами такої позитивної динаміки в Америці, найімовірніше, є зростання ВВП США і податкові пільги, а також цілеспрямований захист президентом Дональдом Трампом інтересів національних виробників. Плюс до цього процес підвищення базової процентної ставки Федеральної резервної системи США незмінно корелює зі зростанням фондового ринку, і це невипадково, позаяк прискореними темпами розвивається економіка Америки (про це пише також The Economist, нагадуючи, що Трамп на виборах обіцяв темп зростання на рівні 4%).

Але чому у нас не проводять моніторинг тенденцій зовнішніх фондових індексів для організації успішної роботи місцевих бірж і загалом українського ринку? Скільки бюджет України втрачає від непроведення реформ національного ринку цінних паперів і колективного інвестування, від постійних переносів дат запуску накопичувальної пенсійної системи? Адже за оцінками різних експертів і аналітиків загальні суми втрат становлять щороку до 70-80 млрд грн.

Ми також маємо і здатні збільшити обсяги торгів на національних регульованих ринках щонайменше у 100 разів за рахунок залучення грошей на внутрішньому ринку колективного інвестування. Однак досі народні депутати не ухвалили два фундаментальних законопроекти: “Про ринки капіталу і регульовані ринки” і “Про валюту”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here