Експеримент з Марушевською може визначити політику Донбасу

0
61

Казус Марушевської
А ось тепер давайте поговоримо серйозно. Про митний сексизм.
Митниця керується з Києва. Не з Одеси.
Реформатор чи не реформатор Саакашвілі; реформатор чи ні Порошенко – обоє не мають ніякого стосунку до митниці. Якщо хтось вважає, що вони керувалися благими намірами, то маю розчарувати – ці благі наміри кваліфікуються, як перевищення повноважень.
Це – посадовий злочин – втручатися в роботу органу центральної виконавчої влади. За низки обставин може стати злочином кримінальним.
Благий намір зупинити корупцію не вирішується в одній окремій області і на одній регіональній митниці.
Кажуть – добре, що прийшов неофіт, який хоч схеми поламає і переполох наробить.
Сумніваюсь, Людина, яка не має щонайменшого поняття як організовані митні, торговельні чи фінансові схеми не зможе приймати самостійних продуманих рішень. Значить, допоки нова зірка митної справи виконуватиме задекларовану мету – вирішуватиме кадрові питання на одеській митниці, хтось керуватиме операціями. І цей хтось має бути з оточення Саакашвілі чи Порошенка.
Навіщо посадовцям, які не мають повноважень у цій сфері, контроль за митними операціями можна здогадатися.
Хочу розчарувати тих, хто вважає, що розмитнення – це кнопки в коп”ютері натискати. Цього літа одна розумна людина розповіла мені, як прокуратура арештовувала-арештовувала, але фактично так і не арештувала нафтопродукти на його сховищах, бо виписувала постанови в тонах, а на сховищі все зберігалось в кубічних метрах. А ще з нафтопродуктами можуть відбуватися дивовижні речі при зміні температури. А ще є проблема калібрування вимірювальних приладів. Це так, поверхово, бо я не фахівець. А ще бувають контейнери, бувають сипучі вантажі, інші види. Існують десятки форм накладних, документів і тд. Існує різниця документування вантажів СНД і ЄС. Існує багато чого, що люди вчать і розбирають роками. Марушевська вже заявила, що вона прийшла на чотири місяці, профільна освіта їй не потрібна. Значить буде хтось, хто розбирається. Або не буде. І все залишиться так, як є.
Наступне питання – а що за експеримент такий з Саакашвілі, що він єдиний в Україні голова облдержадміністрації має право і на прокурора шикнути, і міліцію під себе відформатувати, і на митницю свою людину поставити, і мера, і тд, і тп. Що це за нова модель така особливостей місцевого самоврядування в Одеській області? Це схема для Донецька і Луганська відпрацьовується, чи формується суб”єкт конфедерації?
І чому ж тоді зміни в Конституцію зовсім не цю модель децентралізації передбачають?
Якщо реформатору Саакашвілі, як найбільш досвідченому в Україні ветерану процесів реформування щось заважає, то чому влада йде не внесенням системних змін в спосіб адміністрування, а надає одному з губернаторів більше прав, ніж іншим? Чи не занадто далеко ми зайшли – в Конституції пообіцяти окремий закон для двох областей, по факту ще інші умови – для третьої?
Ну і насамкінець про сексизм і оборонців дівочої честі. Президент представляючи Марушевську тягнувся та не дотягнувся до неї рукою зі словами: “Вродлива, активна, ефективна жіночка”.Перед цим було ще щось про Юлю та не ту. Volodymyr Ariev, це з якого сторіччя поведінка лідера держави? Я розумію, що ФБ пости Яременка суспільно більш важливі, бо в них правди більше, ніж у Порошенка в виступах, але якось би не лише на соцмережі реагували, а і на свого керівника.
Навколо Саакашвілі багато симпатичних осіб жіночої статі. Природно, що це цих “жіночок” аж зовсім ніяк погано не характеризує. Це характеризує Саакашвілі. Хочете – поговоріть про це ще. Може зрозумієте і нам поясните, чому для Марушевської конкурс не писаний.
А мене більше питання по суті цікавить. Що це за реформи такі, якщо старих корупціонерів в Одесі на нових неуків міняти? І що робитимуть керівники цих неофітів в Києві та інших областях. Як завжди?

Богдан Яременко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here