Архітектурно-будівельна лихоманка

0
142

Навіть просто купуючи житло в новобудовах, ми фінансуємо корупціонерів.

Навіть просто купуючи житло в новобудовах, ми фінансуємо корупціонерів, оскільки видатки на відкати чиновникам Державної архітектурно-будівельної інспекції закладаються забудовниками у собівартість квартир так само, як вікна, двері, електрика або стяжка на підлозі. Ця сума в залежності від регіону складає від 5 до 20 доларів за квадратний метр зведеного житла.

За останні роки розміри хабарів чиновникам ДАБІ, яка здійснює контроль за дотриманням будівельних норм і держстандартів, а також видає відповідні дозволи та ліцензії у сфері будівництва, виросли вчетверо. І це не просто моє припущення – це слова Генерального прокурора України. Так, Луценко часто зловживає гіперболами, а кількість його невиконаних обіцянок і нічим не підтверджених заяв значно перевищує кількість виконаних, але не думаю, що в цьому конкретному випадку він лукавить.

Тільки за останній час на хабарах та зловживаннях були викриті голови Волинської, Тернопільської областей, міста Черкаси, міста Васильків Київської області. Керівник ДАБІ Закарпаття звільнилася саме через звинувачення в корупції, а вчора на нараді в Мінрегіоні віце-прем’єр Зубко анонсував звільнення очільників органів ДАБІ в Одеській та Херсонській областях на підставі аналогічних звинувачень. Такі повальні кадрові чистки в окремо взятому державному органі – надзвичайна подія, отже масштаб трагедії в цій сфері приблизно зрозумілий. Також на нараді був присутній згаданий вище Генпрокурор Луценко, який констатував, що нинішні ДАБІшні корупціонери вже перевищили досягнення своїх колег епохи Януковича і пообіцяв обрушити на їхні грішні голови весь праведний гнів підпорядкованого йому органа.

Як законослухняний громадянин я, звичайно, бажаю успіху правоохоронцям у священній війні проти корупції в усіх її сферах та проявах, але, явраховуючи кількість похованих резонансних справ, не можу позбутися скепсису. І ось чому. Ще рік тому очолювана Юрієм Віталійовичем ГПУ самовіддано боролася з тютюновим монополістом ТОВ “Мегаполіс”, заснованим росіянами спільно з кланом Януковича. Генеральна прокуратура закидала “Мегаполісу” давання хабарів службовим особам АМКУ, відмивання грошей і фінансування тероризму. Так само лунали заяви, так само Луценко обіцяв безжально карати винних, але ця історія закінчилися не просто пшиком. Навпаки, монополіст упішно пережив прокурорсько-фіскальну облогу, ребрендінг і наростив обсяг прибутків з 37,7 млрд до 47,7 млрд грн.

Безумовно, такі прикрі фінали не сприяють довірі як до ГПУ, так і до її очільника, але людині властиво сподіватися на краще. Тому я, пов’язаний по руках і ногах іпотеками, сподіваюсь, що це не черговий етап передвиборчого дефіле Луценка, а спроба навести лад у сфері будівництва. А що лишається? 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here