Тіло корупції

0
142

Ми всі давно звикли, що оновлення влади в Україні є суто косметичною процедурою. Змінюються вивіски, максимум обличчя керівників, але за цим фасадом криється монолітне та масивне тіло корупції, над яким не владні ані час, ні пресловута політична воля. Не знаю, що має статися аби до тих, хто тримає владу, нарешті дійшло, що не завжди риба гниє з голови, дуже часто ця голова стає жертвою давно та безповоротньо інфікованого організма. Боротися з корупцією зміною перших облич – марна справа, це як лікувати сифіліс косметичними масками. 

Переходимо до конкретного кейсу.

Прем’єр-міністр Гончарук в перші дні своєї роботи задекларував тотальне оновлення найбільш корумпованих державних органів, у тому числі Державної архітектурно-будівельної інспекції, про яку я постійно пишу як про взірець зведеної в абсолют корупції. Також прем’єр, усвідомлюючи масштаб проблеми, пообіцяв звільнити всіх керівників структурних підрозділів Інспекції. В принципі, обіцянками все й обмежилось. Станом на сьогодні в ДАБІ звільнено лише Голову, його першого заступника та керівника дозвільного департаменту. Решта, в тому числі ті, чиїми стараннями ДАБІ стала синонімом слова «свавілля», залишились на своїх місцях.

Далі. Як відомо, уряд гарантував забезпечення прозорих та відкритих конкурсів та запровадив онлайн-подачу документів для участі в доборі кадрів на державну службу. Напрочуд дивним чином в ДАБІ ці вимоги оминули, адже злочинний конгломерат, який керує будівельною сферою в державі, не може дозволити призначення на посади незрозумілих та непередбачуваних для нього осіб – надто високі ставки.

11 жовтня цього року в порушення всіх існуючих вимог у ДАБІ було проведено закритий конкурс на дуже “хлібні” посади: директора Департаменту дозвільних процедур, директора Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві, начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області та ін. До речі, по Херсонській області конкурс проводився за наявності визначеного переможця.

Крім того, виконуючий обов’язки Голови ДАБІ Олександр Строкач ухвалив незаконне рішення про недопущення ЗМІ до спостереження за проведенням конкурсу.

Наразі ми бачимо, як старі кадри в ДАБІ поспіхом проводять конкурси, намагючись встигнути все зробити до призначення Голови та першого заступника. Фактично відбувається цементування корумпованої кадрової матриці, вплинути на яку новому керівництву буде майже неможливо. Таким чином, вже зараз можна прогнозувати повернення до Інспекції старих кадрів або просто внутрішню міграцію представників старої системи між підрозділами. І абсолютно зрозуміло, що призначення нових осіб, які не були б причетні до діяльності ДАБІ принаймні останні 5-10 років, не відбудеться. Стара схема добору надійних кадрів за такого складу комісії, де усі члени – працівники ДАБІ, які є частиною цієї системи багато років, дозволить проведення внутрішніх конкурсів та призначення на посади максимальноїї кількості «своїх» людей. В результаті новий керівник не матиме кадрового ресурсу для боротьби з корупцією всередині відомства і виконуватиме суто декоративну функцію. Тобто нічого взагалі не зміниться, побори, відкати і чорні каси існуватимуть і надалі.

До тречі, очільниця Міністерства розвитку громад та територій Альона Бабак відмовилась відповідати на запитання щодо ситуації із проведенням закритих конкурсів за відсутності нового керівника ДАБІ і це лише зміцнює скепсис щодо задекларованих урядом змін. Схоже, існують сфери, над якими уряд не владний.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here