Влада перестає бути охочою до розподілу землі

0
79

Завтра відбудеться сесія Київради.

Очевидно, що апетити влади до дерибану київської землі зменшилися – чи то вже немає чого ділити, чи уникають скандалів перед виборами, але вже друге засідання поспіль земельних питань не більше двох десятків, а раніше було близько сотні.

«Мирним» можна назвати і перелік земельних питань – три нових сквери, створення ОСНів, звернення до Верховної ради та Кабінету Міністрів України.

З цікавого хіба створення ТКК з питань контролю за діяльністю КМДА та комунальних підприємств у сфері розміщення МАФів та здійснення пересувної торгівлі. Минулої сесії цей проект рішення наробив чимало галасу, його прийняли за основу, але очевидно, що дозволити контролювати контролюючі органи провладна більшість не дасть. Прогноз – ця ТКК повторить долю ТКК з перевірки комунальних підприємств, в яку без наміру ходити увійшла половина загального складу Київради. Така чисельність унеможливила зібрання кворуму і комісія за півроку не провела жодного повноцінного засідання.

Більш резонансними будуть невідкладні питання, які було оголошено вчора під час Погоджувальної ради.

Так, на сесію винесуть проект рішення щодо «легалізації» близько 17 тисяч паркомісць. Однак, фінального варіанту рішення поки ніхто в очі не бачив. Натомість коли проект розглядала бюджетна комісія, депутати нарікали, що кількість паркомісць свідомо занижена. Наприклад, фактично на паркувальному майданчику можна розмістити 20 автомобілів, а легалізують лише 4-5 місць.

Ще одне невідкладне питання – внесення змін до рішення Київради від 13.11.2013 №487/9975: замість перейменування комунального підприємства пропонується його створити. Абсурд? Так вважає і начальник юридичного управління КМДА, який висловив до вказаного проекту чимало зауважень. Моє резюме – заради дерибану сфери впливу (контроль за створенням нових об’єктів житлово-комунального господарства соціального призначення) Департамент містобудування та архітектури готовий навіть заплющити очі на Закон.

Вноситися як невідкладний буде і проект рішення, який полегшить переведення житлового фонду в нежитловий, але суть його наразі загадка – матеріалів не надано.

Буде виноситися як невідкладний і мій проект рішення, яким виправляються технічні помилки, допущені при перейменуванні вулиці Горького та поверненні історичної назви вулиці Антоновича. Формальність, від якої кияни страждають понад півроку, а профільні департаменти «переводять стрілки» один на одного.

Олександр Вовченко