На "дерадянізацію" Києва знадобиться півроку

0
92

Прийнятий вчора Верховною Радою Закон “Про засудження комуністичного та націонал­соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки” нарешті допоможе швидко і кардинально викорінити радянізми з назв вулиць та площ Києва.

Законом прописані чіткі терміни – за півроку перейменувати вулиці, які носять імена комуністичних діячів.

До цього часу перейменування проводилися повільно. Після Революції Гідності було перейменовано лише 4 вулиці, ще 9 повернули історичні назви.
Особисто я є автором 8 проектів рішень щодо перейменувань, з них на сесію Київради було винесене і прийняте лише одне. Решта – на різних стадіях погодження. Загалом процедура повернення історичної назви триває щонайменше два місяці. Коли ж вулиці присвоюється нова назва – справа може тягнутися роками, адже потрібне громадське обговорення і погодження профільною комісією нової назви. А зазвичай нова назва викликає тривалі дискусії. Через це ми на 24-му році Незалежності і маємо в українській столиці 3 вулиці Леніна, 17 «червоних» вулиць (Червоноармійська, Червоногвардійська, Червонофлотська, Червонопартизанська, Червоноткацька…), вулицю Крупської і вулицю Колективізації . Встановлені Законом терміни дозволять нам швидко позбутися таких радянських топонімів.

Департамент суспільних комунікацій КМДА вже звернувся до інституту Національної пам’яті за роз’ясненням щодо імен діячів, які, згідно з новим Законом, не можуть бути назвами вулиць.

За моєю оцінкою, в Києві необхідно перейменувати щонайменше 100 вулиць. І за півроку це абсолютно реально. Крім того, долучитися до перейменувань можуть всі кияни. На офіційному порталі КМДА проводиться громадське обговорення перейменувань. А от ініціювати зміну назви можна через депутатів. До мене, наприклад, звернулися через Фейсбук з проханням повернути історичну назву провулку Профінтерну, раніше він називався Перекопський. Відповідний проект рішення наразі проходить погодження в комісіях Київради.

Хочу всіх заспокоїти – реалізація проектів рішень про перейменування не потребує великих коштів з міського бюджету. Заміну табличок балансоутримувачі споруд здійснюють за рахунок коштів, які вони отримують на забезпечення своєї звичайної діяльності.

На середній київській вулиці знаходиться близько десяти будинків, які належать до комунальної власності або обслуговуються комунальними підприємствами. Табличка на будинок коштує від 100 грн. Тобто перейменування однієї вулиці обійдеться орієнтовно в 100 грн. Висока вартість перейменувань – це міф, так само як і те, що потрібно негайно переробляти всі документи. Документи на квартиру взагалі не потрібно змінювати. Це безкоштовно робиться нотаріусом автоматично і лише коли ви збираєтесь зробити правочин з квартирою (продати, подарувати). Так само не потрібно негайно змінювати дані про реєстрацію.

Як би ми за більш ніж 23 роки Незалежності не шкодували грошей на ліквідацію комуністичної символіки, перейменування вулиць і взагалі на антикомуністичну пропаганду і патріотичне виховання, то не було б у нас ні анексії Криму, ні війни на Сході.