Міністерство освіти і науки України досі виконує доручення уряду азарова-януковича?

0
104

Мабуть, ні у кого в Кабінеті Міністрів не має злого умислу в тому, щоб продовжувати тримати на контролі виконання непотрібних доручень попереднього уряду. Просто, так працює система…

Є доручення, в системі документообігу ‘світяться’ контрольні дати щодо їх виконання, департаменти кабміну на автоматі готують листи, відповідальні особи, які завалені паперами і завданнями, не мають часу вчитуватись і автоматично ці листи підписують, заступникі міністрів в міністерствах або їхні помічники їх автоматично розписують на свої департаменти, там на них автоматично готуються відповіді, які потім автоматично підписуються вже відповідальними особами міністерств, адже у них теж немає часу вчитуватись…Далі ці листи приходять до кабміну та інших міністерств, там вони автоматично розписуються на департаменти… і знову по колу…Всі зайняті, всє прі дєлє…

Але так не може тривати далі.

Україна не зможе досягнути успіху в реформах, якщо так зване “закриття особливих контролів” (тобто надання відповідей на доручення, які приходять від КМУ, АП, і депутатів ВР) в терміни, які в цих ‘контролях’ зазначені, матиме для співробітників КМУ і міністерств більше значення, ніж зміст самих доручень…

Ось, наприклад, є таке “доручення Прем’єр-міністра М. Азарова від 03 жовтня 2013 р. N30893/3/І-13 до листа Міністерства еокномічного розвитку і торгівлі України від 25.09.2013 р. N4712-01/33508-04 щодо моніторингу соціально-економічної ситуації в країні та результативності впровадження реформ” і міністерства мають і досі за цим дорученням звітувати!

Ми розуміємо, що КМУ потрібні дані про соціально-економічну ситуацію, але ж, мабуть, не в контексті “реформ” азарова-януковича і відповідною структурою звіту, яка є в цьому дорученні!

МОН звернуло на це увагу і висловило пропозицію скасувати таке доручення, але…

На жаль, ми отримали відповідь, що потрібно продовжувати виконувати це доручення…Ми розуміємо, що, мабуть, це результат автоматичної роботи бюрократичної системи, але колись треба починати вчитуватись, навіть, у звичайні документи, навіть у рутинні доручення, інакше нам ніколи не побачити успіху реформ і трансформації діючої системи влади у справжне ефективне державне управління.

Листуватись між міністерством і КМУ можна дуже довго, і система це листування чудово відпрацює без жодних змін і користі для країни, і витрачаючи на це кошти платників податків, тому, гадаємо, що публічна увага до подібних питань буде корисною для справи реформ в країні.

Сьогодні МОН ще раз звернулось до КМУ з проханням зняти доручення уряду азарова-януковича щодо соціально-економічного моніторингу їхніх ‘реформ’. Ми також звернулись до Мінекономіки, як ініціатора за часів уряду азарова-януковича цього моніторингу, і де-юре його виконавця і зараз, з проханням підтримати МОН і спільно звернутись до КМУ щодо скасування цього доручення.

Ми закликаємо всіх міністрів до спільної ініціативи щодо проведення в стислі терміни аналізу і скасування всіх непотрібних доручень КМУ режиму януковича-азарова.

В міністерствах має запанувати атмосфера реформ і служіння суспільству, а не атмосфера бюрократично-формального відпрацювання листів, не кажучи вже про морально-етичну складову цього питання – виконання доручень, які носять ім’я Азарова і датовані, кінцем 2013 року…А є й такі, що датовані лютим 2014…

 

Якщо та чи інша інформація, яка надавалась на виконання доручень уряду азарова-януковича, є потрібною КМУ і сьогодні, тоді потрібно видати нові доручення відповідно до нових завдань діяльності Уряду і стратегії реформ.

Олег Дерев’янко