З часу виголошення Фултонської промови Черчилля минуло вже 73 роки, але вона як ніколи актуальна

0
158

«Я не вірю, що Росія хоче війни. Чого вона хоче, так це плодів війни і безмежного розповсюдження своєї сили і доктрини».

Це моя улюблена цитата з Фултонської промови Вінстона Черчилля. З часу її виголошення минуло вже 73 роки, але вона як ніколи актуальна.

У своєму програмному виступі 5 березня 1946 року вже колишній прем’єр-міністр Британії Черчилль не лише вперше вжив термін «залізна завіса», а й передрік початок Холодної війни.

Загрози, про які він тоді говорив, не втрачають актуальності і зараз.

«Вони ніщо не шанують так, як силу, і ніщо не зневажають сильніше, ніж військову слабкість». Хіба ці слова не про путінську Росію?

Тоді, 73 роки тому, Черчилль перший виголосив діагноз Радянському Союзу. Він зумів побачити саму суть Росії. І тому закликав Європу об’єднатися, щоб мати змогу протистояти радянській диктатурі.

Чи бачать цю суть сучасні світові лідери? Бачать. Та, на жаль, більшість з них вже давно на фінансовій «голці» Росії. А тому обирають політику «засудження» та «глибокого занепокоєння».

Вже давно прийшов час переглянути безпекову доктрину Європи та світу. Треба змінити її основні акценти. Росія не зміниться! Вона і надалі провадитиме свою імперську політику.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here