Виконання мінських домовленостей не відбудеться без участі США

0
82

Перебуваємо з колегами з різних фракцій у робочій поїздці в США, вивчаємо досвід з налагодженням роботи з громадянським суспільством, з медіа, залученні активних громадян до прийняття рішень.

Але найбільше говоримо, звісно, – про Донбас, санкціі США, дуже конкретну допомогу щодо зброї, виділення коштів для України в бюджеті США на 2016 рік, серйозну допомогу для переселенців та підтримку щодо реформи Держ служби і більшої присутності США в Європі та в переговорах з РФ.

За два дні мали зустрічі з представниками різних урядових агенств, з Гельсінською комісією, з сенаторами та конгресменами, впливовими людьми, від яких залежить позиція США.

Найвагоміше на сьогодні – мали зустріч у Білому домі з офісом пана Байдена та американським РНБО, а також Директором щодо східної Європи в ДержДепартаменті США George P. Kent

Поважаю американців за пряму та відверту риторику. Так само відверто говоримо і з ними.

Дуже чітко видно геополітичний розклад сил, де Україна стала, на жаль, полем для з’ясування стосунків та амбіцій, об’єктом політики, великою територією на шахматній дошці.

Але український народ набагато сильніший, ніж його політики. Хочете відверто? Ми будемо вести цю війну і з США, і без них, тому що це наша держава, але світ має зрозуміти, що результати цієї війни будуть глобальними, і миттєво докотяться через атлантику. США це усвідомлюють більше, ніж Європа.

1) Мінські домовленності добігають кінця – Україна виконувала кожен пункт, Росія – жодного. Нас змушують виконати 11-й щодо змін до Конституціі, коли РФ не виконала ні 1,ні 2, ні жоден до 11.
У американців не було і немає ілюзій щодо невиконання Путіном жодного зобов’язання. Але питання: де ж “межа невиконання”?

Попереду – провал Мінську та, можливо, справжня війна.
Ми маємо вийти на цю позицію з єдиним американським та європейським фронтом і аксіомою – що виконали всі свої зобов’язання, а також з навченими офіцерами та сучасною ненаступальною зброєю. А США має бути готове до того, що простого тиску на Путіна щодо виконання – недостатньо і ніколи не могло бути достатньо.

2) Шок для мене – США не вважали необхідним кроком по виконанню Мінських домовленностей введення “особливостей статусу Донбасу та Луганську” саме в тілі Конституііі.
Вони чітко заявили, що це є і було наше рішення, і для них Донбас та Луганська область в перехідних положенням закону були б також виконанням Мінську.
Прямо про необхідність положення про Донбас в тілі Конституціі сказала тільки пані Меркель.

3) Ми не можемо дозволити ні “Мінську 3”, ні будь-якого іншого формату без США.
І кожного дня маємо вести ще і внутрішньо війну за реформи та проти корупції.

Доносимо інформацію при реформи, говорю про антикорупційну реформу та Держ службу.

Як казав пан Черчіль, “я ніколи не критикую уряд за кордоном, але повертаючись, повністю наверстую втрачений час”)

Альона Шкрум