Вибори у Польщі продемонстрували значну зміну настроїв населення

0
82

Правляча центристська “Громадянська платформа” поступилася правоцентристській “Право і справедливість”, яка отримує, за результатами екзит-полу абсолютну більшість у парламенті і одноосібно формуватиме уряд.

Це теоретично надасть можливість ПіС розробити важливі зміни.
Зокрема, ПіС обіцяла напередодні посилити повноваження Президента і Прем’єра, тобто виконавчу владу. Планувала об’єднати посади Міністра юстиції і Генерального прокурора., знизити пенсійний вік, збільшити соціальну допомогу, не скорочувати видобуток вугілля (бо це, мовляв, захист національного виробника), Забороняти купівлю землі іноземцями. Не дозволити глибшої децентралізації.
В економічній сфері – робити заходи щодо обмеження впливу іноземного капіталу і банків в країні.Рішуче заперечують проти квот мігрантів, які пропонує ЄС.
Всі ці заходи певною мірою нагадують англійські підходи до євроінтеграції, як також і угорську модель.

Зрозуміло, що все зазначене виконати важко. Польща – велика держава, але в своїх намірах вона зіштовхнеться з протидією європейців – німців, французів, країн центральної Європи, а також Російської Федерації, Туреччини.
Багато залежатиме від позиції США. Демократи Обами не поділяють занадто консервативних проявів, вони підтримують подальше зміцнення ЄС. Якщо до влади восени наступного року прийдуть республіканці, Польща отримає значну підтримку.
Українська тема теж лунала у виборчій кампанії. ПіС мусує тему волинської трагедії, дивується чому Польща не присутня в складі Нормандського процесу, гостро критикує повільність українських реформ. Багато залежатиме від уміння української сторони розпочати повноцінний діалог з новим президентом, який теж представляє ПіС, та новим урядом. Треба пам’ятати, що наш західний сусід – потужна європейська держава з загостреним почуттям національних інтересів, якими не збирається торгувати ні на Заході, ні на Сході, не зважаючи на вплив і позицію партнерів.
Треба усвідомлювати, що кредит довіри, щедро наданий нам Польщею у продовж попередніх років, ми ще не виправдали. Сміливіше обговорювати проблеми минулого.Volodymyr Viatrovych
Брати приклад з процесів децентралізації таприватизації в Польщі. Запозичувати досвід у міжнародних відносинах, насамперед в діалозі з Брюсселем.Ostap Ostap Kryvdyk
В цій ситуації особлива відповідальність – у депутатів ВРУ. Оскільки президентські і урядові структури обидвох країн суттєво залежать від особистісного фактору, роль депутатів важко переоцінити. Колективний діалог парламентів, відповідних комітетів у закордонних справах та євроіінтеграції закладатиме хороші засади українсько-польського альянсу на новий період.
І не дозволить аматорам та недругам вбити клин між Україною та Польщею.

Ганна Гопко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here