В Україні з'явиться нова Державна екологічна інспекція

0
128

Завдяки повідомленням у Фейсбуку дізнаюсь про забруднення річки Саксагань у Кривому Розі, що перетворилась на червоно-бурий потік.

Голова Державної екологічної інспекції вже отримав усне доручення вжити невідкладних заходів, а вже зранку дам офіційне письмове доручення Мінприроди, МВС, Держекоінспекції та Держводагенству терміново встановити обставини скиду високомінералізованих вод в річку Саксагань, проінформувати Уряд та громадськість про наслідки забруднення поверхневих вод та надати пропозиції щодо прийняття заходів із мінімізації шкоди для довкілля та недопущення забруднення річки в майбутньому.

Мною з’ясовано, що ще на початку червня жителів Кривого Рогу занепокоїв червоний колір річки Саксагань на ділянці від площі Перемоги до вулиці Артема. Зафіксовано, що на прилеглій до річці території розташовано будівлю насосної станції та відстійники шахти «Родіна». За попередньою інформацією через порив трубопроводу шахтні води потрапили у відстійники та далі у річку Саксагань. Можливий обсяг забруднених вод, що потрапили у річку становить понад 1000 м3.

Занепокоєння місцевих жителів викликало відсутність оперативної та достовірної інформації щодо факту забруднення річок та його потенційних наслідків. У зв’язку з чим у мене є підозри, що винуватці аварії намагалися приховати її дійсні масштаби.

Як мені повідомили мої радники заходи із промивки річки Інгулець поверхневими водами річки Саксагань могли призвести до забруднення і основної водної артерії Криворіжжя. Води обох річок використовуються місцевим населенням для господарчих потреб, а води Інгульця, нижче за течією, використовуються Інгулецькою зрошувальною системою.

Зайвий раз переконуюсь, що Україні потрібна НОВА Державна екологічна інспекція!

Беру цю справу під особистий контроль!