Українські громади можуть потрапити у нове кріпацтво?

0
79

Йовбакізація країни.

По факту так звана децентралізація – є примусовою централізацією громад. По сутті нинішні громади будуть знищені, а на їх місці мають бути створені нові, як передбачається інституційно та спроможно сильніші громади.
Але які ризики нас можуть очікувати. Старі громади (основа суспільства та збереження ідентичності) будуть примусово «колективізовані». В нинішніх умовах владу там отримають місцеві йовбаки, які спотворять результати виборів шляхом підкупу абобанально куплять місцевих очільників після виборів. Зросте влада місцевих князьків таким чином спровокується місцевий сепаратизм. Нова деперсоналізована громада (як об’єднання кількох реальних територіальних громад) загрожена потрапити у новітнє кріпацтво перед місцевими князьками. Старі громади шляхом інституційних механізмів відмиратимуть, їх мешканців добровільно-примусово зганятимуть в нові, де їхній вплив падатиме. Окрім масового зганяння людей зі звичних місць проживання, фактичного примусового обезземелення, інших видимих результатів не буде.
Ще дивнішим виглядає той факт, коли в умовах коли світ іде до «глобального села» ми спрямовуємо реформу до глобальної люмпенізації і пролетаризації витіснених в більші утворення громадян…
Тому як мінімум не з того місця розпочинається так звана децентралізація. Потрібно прибрати зайві адміністративні ланки, покращити комунікації (шляхи, зв’язок), максимально підвищити інституційну спроможність існуючих громад (фінансову, самоврядну), збільшити участь громади на всіх етапах ухвалення рішень, збільшити територіальну спроможність і владу існуючих громад шляхом розширення їхніх повноважень за межі населених пунктів, наприклад, на так звані землі району. Тобто роботи досить. І її варто починати не з руйнації ядра української нації – громади, а саме з цього починали всі окупанти.
Тому я не з таким ентузіазмом сприймаю красиві словеса-брязкальця, які пропонують українським тубільцям. Це більше схоже на «троянську» децентралізацію…Бо можемо на фініші отримати не громадянський рай, а масову йовбикізацію України в її найгіршому прояві…

Юрій Сиротюк