Україна зобов'язана перенести святкування Різдва на 25 грудня

0
78

Щодо “перенесення Різдва на 25 грудня” (а точніше його “перенесення” із 25 грудня юліанського календаря на 25 грудня григоріанського календаря).

Чесно кажучи, не розумію, чому цього ще не зроблено.

Жодної серйозної теологічної перепони немає. Різниця між календарями полягає лиш у більш досконалому (з наукової точки зору) характері григоріанського. Думаю, з цим не будуть сперечатися навіть найревніші ревнителі усього східного. Саме тому більшість християн грецького обряду живуть за григоріанським календарем.

Оскільки християни живуть за григоріанським календарем у “чисто православних” країнах, то є сенс перейти на нього і в Україні — країні православно-католицькій.

Тим паче, це доречно з політичної точки зору. Свого часу для греко-католиків Галичини єдиним суттєвим резоном триматися юліанського календаря була потреба відмежовуватися від поляків. Зараз така потреба існує відносно Москви.

Нарешті, перехід на григоріанський календар на сьогоднішній день — це цілком досяжна ціль. Гадаю, буде достатньо політичної волі Глав УГКЦ і УПЦ КП. В такому випадку МП опиниться в меншості. Прийнявши зміну календаря на церковному рівні, потрібно тиснути на владу з вимогою внесення змін у законах. Цілком імовірно, що Порох, для якого характерна євродемагогія, буде змушений піти на цей крок (хіба у Москві його дуже насварять, і він побоїться).

Ігор Загребельний

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here