Україна стає поліцейською державою за російським шаблоном?

0
60

Україна не Росія?

Зараз модно протиставляти наш вільний дух, російському рабству і казати що там було завжди. Мені складно з цим погодитись. В 1991 році в Росії був свій Майдан. Тоді теж масово виходили на протести, палили автобуси, блокували силовиків і боролись за демократію. Вони теж вважали себе вільним народом.

Потім почалась війна в Чечні, девальвація і масове зубожіння народу.
Під егідою боротьби з тероризмом почали зменшувати права громадян, обмежувати пресу та політичну опозицію.

За 25 років, росіяни з нації, яка блокувала танки “путчистів” перетворились в націю, яка критикує “Варварів на Майдані”.

Світ змінюється, і життя стає швидшим.

В нас теж є економічні проблеми, і в нас теж є війна з тероризмом. І в нас теж є загроза перетворитись на поліцейську державу за зразком РФ.

Обмеження прав рідко буває комплексним і різким, як це було з законами “16 січня”. Щоб суспільство не збунтувалось їх забирають потроху: спочатку трохи більше прав поліції, потім номера телефонів по паспорту, потім трохи більше контролю за ЗМІ. Все з благою метою – боротьба з тероризмом.

А потім ти одного ранку прокидаєшся в Росії. Не по назві, але по суті.

Щоб цього не відбулось, потрібно блокувати будь-які спроби обмежити права громадян. Навіть незначні, навіть найменші. Бо саме з таких маленьких цеглинок починається побудова міцної стіні диктатури.